ОСВЕШТАН ЧАСНИ КРСТ И СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОБИЈЕНЕ СРБЕ

ОГУЛИН, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Код Клечке јаме у близини Огулина данас је освештан часни крст и служен парастос за 453 Србина које су на том стратишту 1941. године побиле усташе на најмонструозније начине. 

 

 

Парастос су служили огулински парох Милан Симић и дрежнички Милош Орељ. 

"Нема те јаме која може прогутати истину", поручио је парох Орељ. 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је Срни да је данас на овом мјесту, први пут послије 71 годину, служен парастос.

"Ови људи побијени су само зато што су били Срби правослаци. Спомен плоча која је била на овом мјесту разбијена је у протеклом рату и на том мјесту изгравиран је усташки симбол слово `У`", истакао је Басташић.

Он је додао да је у непосредној близни гдје је била спомен-плоча сада подигнут часни крст. 

Наша дужност је да обиљежимо оваква мјеста и то ћемо и убудуће радити, поручуо је предсједник Жупанијског вијећа Српске националне мањине за подручје града Огулина Синиша Љубојевић.

Данашњем комеморативном скупу прируствовали су, осим представника Удружења "Јадовно 1941", и конзул Србије у Хрватској, као и историчар Ђуро Затезало.

Према ријечима Басташића, Затезало је, радећи у Историјском архиву у Карловцу, дао велики допринос објелодањивању истине о страдању Срба у вријеме НДХ. 

Басташић је истакао да се то посебно односи на двотомно капитално дјело "Јадовно 1941". 

Комеморацију су организовали Вијеће српске националне мањине за подручје града Огулина у сарадњи са Српском православном црквом.

 

Парaстос, Клечка јама 2012. | Parastos, Klečka jama 2012.Парaстос, Клечка јама 2012. | Parastos, Klečka jama 2012.Парaстос, Клечка јама 2012. | Parastos, Klečka jama 2012.Парaстос, Клечка јама 2012. | Parstos Klečka jama 2012.Парaстос, Клечка јама 2012. | Parastos, Klečka jama 2012.Парaстос, Клечка јама 2012. | Parastos, Klečka jama 2012.Усташе су масакрирале и бациле у Клечку јаму 153 Србина, чији је идентитет познат, и 300 Срба чија имена нису пописана. Ријеч је о 453 жртве геноцида са подручја Огулина, Дрежнице, Плашког, Слуња, Дубрава, Јасенка, Гомирја, Српских Моравица и других српских насеља у околици Огулина

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

 

КЛЕЧКА ЈАМА – СТРАТИШТЕ ЖРТАВА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА - ГЕНОЦИДА

 

Клечка јама - прва комеморација и парастос након 71 године