Датум и вријеме објављивања: 24.6.2013 14:33

Најава: ДАНИ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО 1941-2013.

ДАНИ СЈЕЋАЊА

Дани сјећања на Јадовно по други пут одржавају се у Бањалуци.  Низ активности  Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг 1941. израз су жеље за адекватним приступом тематици злочина геноцида над српским народом  и настојања успостављања  одговорног односа  према генерацијама које долазе.

 

 

Култура сјећања мора садржати облике меморијализације који се преливајулепезу мултидисциплинарног приступа тј. у поља далеко шира од „једнократних“ комеморативних скупова. Визуелизација страдања, те презентације и предавња о страдалничким темама утичу на надоградњу идентитеског склопа једног колективитета и његовог саморазумијевања заснованог на сазнању о преживљеном геноциду . Овакав приступ је отворени позив за институционализацију проучавања и успостављање исправног односа према  злочину над злочинима у Независној Држави Хрватској, која своју суштину управо осликава у комплексима логора и стратиша, међу којима комлекс Госпић – Јадовно- Паг заузима посебно мјесто.

Дани сјећања на Јадовно у Бања Луци почињу у петак 21. јуна 2013. у 19. часова предавањем у просторијама Светосавске омладинске заједнице ( Бана Милосављевића бр. 8). „Логори смрти на острву Пагу“ тема је о којој се данас зна веома мало. О логорима Слана и Метајна и чињеницама, али и контраверзама везаним за њих које се протежу од љета 1941. па до дана данашњег, са доста до сада непознатих података о оних занимиљивих широј јавности, говориће предсједник УГ “Јадовно 1941“ Душан Басташић. Други дио предавања јесте један кратак осврт о нашем колективном непримјереном односу према прошлости, заснован на једном заборављеном мјесту  и немару, али и покушају појединаца да се страдање не заборави. Шта знамо о парцели број 142. Гдје се она налази ? О значењу и симболици ове бројке причаће Предраг Лозо, студент Одсјека за историју Филозофског Факултета у Бањлуци и секретар УГ “Јадовно 1941“ .

22. јуна 2013. у 11 часова, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци биће служен парастос Јадовничким Мученицима, а затим ће се, уз присуство највиших званичника, те потомака и поштовалаца жртава, у 12 часова положити вијенци и одржати комеморативни скуп код споменика Јасеновачким жртвама на тргу у близини Народне скупштине Републике Српске. Јадовно као претеча Јасеновца нема споменика у Српској и зато не постоји адекватније мјесто за комеморатвни скуп од поменутог, јер је Јасеновац уједно и парадигма свих осталих стратиша у НДХ.

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/cover.jpg


24. јуна 2013. на међународни дан сјећања на Јадовно у 19 часова, у Културном центару Бански двор, биће отворена изложба „Моје Јадовно“ Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, након великог успијеха у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и Митровици,у Музеју Семберије у Бијељини,у добојском музеју, у Источном Новом Сарајеву, Дервенти, Броду и Њујорку враћа се у Бања Луку.

Свједочећи о Јадовну као комплексу логора смрти у којем је према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, страдало и преко 550 Бањалучана, видјећемо колико је то страдање дио породичног и националног идентитета. Посјетиоци изложбе, за које претпостављамо да знају мало или готово ништа о величини и бруталности злочина у овом комплексу логора, добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја. Ова изложба поред информативно-изложбеног карактера има и истраживачки карактер у обиму у којем је то методолошки могуће у раду са оваквом врстом историјских извора и истовремено је путоказ како се уопштено са визуелног становишта приступа меморијализацији значајних догађаја, који карактерно одређују идентитетско-судбинске детерминанте једног колективитета.  

 

О одласку на комеоративни скуп код Шаранове јаме на Велебиту 29. јуна можете се информисати ОВДЈЕ.

 

ЈЕР НИСМО ЗАБОРАВИЛИ !

 

 

Плакат - Дани сјећања на Јадовно 1941-2013

 

Везане вијести: 

24. 06. 2012. – Јадовно - Дан сјећања

Јадовно 26. јун 2011. Другo обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. - Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

Јадовно - Дан сјећања 2012-видео листа

Назад