Датум и вријеме објављивања: 29.11.2012 8:48

Борба за српски правопис и речник српског језика

Ћирилица

Саопштење Српског удружења Ћирилица:

 

Време је да све националне институције  заузму одговарајуће ставове  ради заштите  националних, економских и културних   вредности, које су и даље у опасности, јер траје  кроатизација свега у  српским земљама. Опасни потези против свега српског су продаје  привредних капацитета, земљишта и српских хероја, као и крађа највећег српског културног блага као што су језик и писмо.

Не сме се ћутати о овоме. А штетно је  само речима то осуђивати. Свим снагама, мора се спречити међународни колонијални поход на српске земље, ради њиховог претварања у својеврсну културну и духовну колонију Запада  - преко Хрватске.

Српско  Удружење „Ћирилица“  захтева да надлежне институције државе Србије,   заузму јасан став  по свим питањима  која су изнета у Петицији за одбрану ћирилице,  коју је подржао велики број јавних личности и грађана:

 

  1. да се одмах обустави штампање, издавање и финасирање српскохрватског речника  САНУ и крене са издавањем српског народног и књижевног речника
  2. да Матица српска  изостави латинско писмо  из свог издања Правописа  2010. год;  где је наведено као стандардно писмо српског језика супротно историјским вредностима  и супротно одредбама Устава Србије

 

Српско удружење ћирилица  поводом  даље  националне дискриминације предлаже и  следеће:

 

  1. да Министарство културе својом одлуком препоручи Влади Србије да  све публикације и штампана издања писана ћирилицом ослободи  плаћања ПДВ.
  2.  да се све културне манифестације које имају учеснике  из Републике Хрватске додатно опорезују и тај новац употреби за побољшање услова живота избеглих лица.

 

 

У Београду 29. новембра 2012.                                          

Управни одбор  удружења

Назад