СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

ЛИВНО, 15. ОКТОБРА (СРНА) - У селу Рујани, између Ливна и Грахова, данас је, поводом Покрова пресвете Богородице, служена литургија и парастос српским мученицима који су страдали у јами Равни Долац у вријеме Другог свјетског рата, изјавио је Срни протојереј-ставрофор Жељко Ђурица.
"У стравичној јами Равни Долац дубокој 55 метара изнад села Рујана бачено је 218 живих Срба, претежно жена и дјеце, од којих се четрнаесторо успјело спасити. Бачени су на Огњену Марију 30. јула 1941. године, а спасени на Усјековање главе Јована Крститеља, 11. септембра", рекао је Ђурица.
Он је истакао да су још живе три жене које су биле бачене у ту јаму, а једна од њих, Боја Радета, рођена Лалић, која живи у селу Губер код Ливна, а која је присуствовала данас литургији и парастосу.
"Још је жива и Милица Маљковић, рођена Бошковић, која живи у Сурчину, те Мара Јурић, рођена Лалић, која живи у Банатском Деспотовцу", додао је Ђурица.
Он је нагласио да је у Ливну, у мученичкој крипти Огњене Марије, гдје су 1991. године сахрањене мошти око 1600 српских страдалника, служен помен жртвама.
Ђурица је напоменуо да се и у цркви у Рујанима само једном годишње служи литургија јер нема Срба у том мјесту.
Предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора "Јадовно 1941." Душан Басташић рекао је Срни да су Рујани и јама Равни Долац само етапа у страдању српског народа у НДХ 1941. године.
"На подручју Динарида, крашке јаме су послужиле злочинцима за монструозне ликвидације невиних људи. Срби су страдали у херцеговачким, личким, велебитским и ливањаским јамама", рекао је Басташић Срни.
Он је нагласио да је веома важно обиљежавање страдња невиних људи у Другом свјетском рату како се не би заборавила звјерства почињена у тадашњој НДХ-а.
Парастосу у селу Рујани присуствовали су потомци страдалих Срба ливањаског краја.

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

ПАРАСТОС ЛИВАЊСКИМ ЖРТВАМА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА