ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У РУЈАНИМА

Ове године, 14. октобра на празник Покрова Превете Богородице, Свету Литургију у Рујанима служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Жељко Ђурица уз учешће вјерног народа лијевањске и губинске парохије.

Црква у селу Рујани, посвећена Покрову Пресвете Богородице, је мученичка црква која је проживјела страхоте заједно са православним вјерницима овог села. За њу би се могло рећи да је страхоте и преживјела, што се на жалост не може рећи за 360 њених вјерних чланова који су бачени у јаме Равни Долац, Пропунта, Пролог, и остала губилишта.

 

Узимајући у обзир тужну историју православних житеља овог села и присјећајући се догађаја из 911. године који се десио у Цариградској цркви на овај дан[1], Света Литургија у овој цркви добија свој пуни смисао.

 

Довољно је присјетити се свих невино постардалих мученика бачених у јаме, замислити и осјетити њихову присутност на Светој Литургији а изнад свих Пресвету Богородицу како је раширених руку закрилила нас својим покровом. Уз то, свештеник се још моли за "овај крај, за сваки град и крај и оне који бораве у њима".

До потпуне духовне радости, доводи нас помисао на Светог Архиђакона Стефана који се молио за оне који га каменоваше: "Господе, не урачунај им гријех овај," (Дап.7,60),  и на Господа Исуса Христа и Његове ријечи: "Оче, опрости им, јер не знају шта чине! (Лк.23,34)."

Господе, слава ти, јер твоја љубав побјеђује свако зло.

Након Свете Литургије, благосиљања кољива и славског колача, услиједило је послужење испред Цркве. Управа парохије, захваљује свима који су својим присуством и учешћем допринијели прослави црквене славе, такође и свима који су мислима били зу нас а посебно члановима удружења Огњена Марија Ливањска.

 

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/rujani-2.jpg

 


[1] Међу мноштвом народа, стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником. У току службе он је видио, изнад народа, Пресвету Богородицу окружену апостолима и светитељима, са омофором на рукама; као да том одјећом покрива сав народ у цркви. Указао је руком свом ученику на ово виђење и упитао га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?" А ученик је одговорио: „видим, оче, и ужасавам се!"

 

Извор: ПАРОХИЈА ЛИЈЕВАЊСКА

 

Везне вијести: