Парох губински Жељко Ђурица: Бесједа поводом празника Покрова Пресвете Богородице у Рујанима

У име Оца и Сина и Светога Духа!


Драга браћо и сестре,

данас служимо свету Литургију у овој светој цркви коју су наши преци посветили празнику Покрова Пресвете Богородице.
Прослављајући овај празник сјећамо се догађаја када је 911. године била служба у Богородичиној цркви у Цариграду: Међу мноштвом народа, стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником. У току службе он је видио, изнад народа, Пресвету Богородицу окружену апостолима и светитељима, са омофором на рукама; као да том одјећом покрива сав народ у цркви. Указао је руком свом ученику на ово виђење и упитао га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?" А ученик је одговорио: „видим, оче, и ужасавам се!"
Црква је одредила да прослављајући Пресвету Богородицу и овај празник, сјећамо се догађаја који треба да нас подсјети да је Пресвета Богородица наша покровитељица и заштитница пред Богом; како у оно време у Цариграду тако и данас овдје над нама.

 

Боја Радета - Бачена од стране усташа у јаму Равни Долац и преживјела

Боја Радета - Бачена од стране усташа у јаму Равни Долац и преживјела

 

Сваки пут кад служим свету Литургију у овој цркви, ја замишљам Пресвету Богородицу како је раширила руке изнад нас и закрилила нас својим плаштом. Али, поред апостола и светитеља замишљам је окружену мученицима ове парохије, који страдаше у јами Равни Долац и у осталим јамама и стратиштима.

 

Ливањске великомученице

Ливањске великомученице

 

Зато се ми данас сјећамо поред празника Покрова и свих наших новомученика. Сјећамо их се са тугом али са вером. Са вером да они данас служе литургију са нама; да се молећи за њих и они моле за нас пред Господом, да истрајемо до краја; до краја нашег века, до краја овог свјета; до Другог и славног доласка Христовог.
Господ Исус Христо боравећи овде на земљи, припремио нас је преко својих светих апостола и ученика на невоље у овом свету. Рекао је: "У свијету ћете имати жалост"; али је додао: "Не бој те се, ја сам побиједио свијет". (Јн.16,33). Зато драга браћо и сестре треба да верујемо Господу, да су ове његове речи истините. Само онај ко је имао чврсту веру могао је да и свој живот положи за Господа. А такви су били и наши мученици који страдаше у Другом светском рату на овим просторима. Захваљујући Буди Симоновићу, ми имамо сведочанство, гдје се говори да су наши мученици док су бацани у јаме, пјевали духовне пјесме и прослављали Бога. То су могли само они који су имали чврсту вјеру у васкрслог Господа, који су вјеровали да је смрт само прелазак из овог живота у живот вечни.
На жалост, данас је веома мало таквих. Данас имамо више оних који се стиде своје вере, и који продају вјеру за вечеру.
На нама је, драга браћо и сестре да се молимо и за њих. И да им својим примјером и животом укажемо на пут који води ка Господу. Ми треба да користећи се сваким добром, утичемо на њих, а да не дозволимо да они утичу на нас.

 

Црква Покрова Пресвете Богородице у Доњим Рујанима

Црква Покрова Пресвете Богородице у Доњим Рујанима

 

Нека Господ буде на помоћи, да истрајемо. Нека Господ нашу тугу и невољу окрене на духовну и литургијску радост. Не само горе на небу, него овдје и данас. Јер Царство Божије је и овдје на светој Литургији и у нама.
Знајући да се Царство Божије, смирењем, трпљењем и муком задобија и да га само упорни освајају, хвала Ти, Господе Боже наш, на свему што је било и што ће бити. И слава ти Господе Боже наш, и сада и све вјекове.

Амин.


протојереј-ставрофор Жељко Ђурица

 

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

Дан када су ме бацили у јаму

70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА

Геноцид над Србима у НДХ (1941.-1945.)