Тања Петовар: Мој отац Рудолф Петовар, никада није био усташки официр, нити је био командант хрватских формација у Херцеговини.

Конференција у Латини, Италија: "Далмација: једна заборављена истина"

Latinica

Госпођа Тања Петовар, послала нам је демантиј на прилог: Конференција у Латини, Италија: "Далмација: једна заборављена истина", објављен на нашем сајту.

 

Поштовани,

На вашем порталу www.jadovno.com сам у тексту Конференција у Латини, Италија: "Далмација: једна заборављена истина", прочитала следеће:

"Рудолф Петовар, усташки официр командант свих хрватских формација у Херцеговини, прелази партизанима крајем '43. Партизани га унапредјују у генерала, а после рата - круна свега - проглашавају за Народног хероја!"

Рудолф Петовар је мој отац. Он никада није био усташки официр, нити је био командант хрватских формација у Херцеговини. Био је од октобра 1941. године у јединицама народно ослободилачке војске, а 1946 је унапређен у чин генерал мајора. Никада није проглашен за народног хероја.

Уверена сам да је до горе наведених опаких нетачности дошло из незнања аутора текста па вам у прилогу шаљем кратку биографију мога покојног оца Рудолфа Петовара.  Молима вас да на начин достојан вашег часног удружења исправите ову грубу неистину и тешку клевету мога покојног оца.

С поштовањем,

Тања Петовар

 

 

 

Уз демантиј:

Прилог "Конференција у Латини, Италија: "Далмација: једна заборављена истина", писала је наша сарадница и пријатељ удружења, госпођа Мила Михајловић из Рима. Прилог смо објавили на сајту, никада (па ни сада) не сумњајући у професионализам госпође Михајловић, која је као извор информације о Рудолфу Петовару навела књигу аутора Милослава Самарџића са изворима и архивском грађом "Сарадња партизана са Немцима, усташама и Албанцима, ед. Нови Погледи, Крагујевац, 2006.“

Ево тог дијела из књиге:

"Бивши поручник Краљевине Југославије, Рудолф Петовар, као усташки официр учествовао јеу покољу Срба у срезу Љубиње, у Херцеговини. Командовао је свим хрватским формацијама утом крају. Код партизана је унапређен у генерала, а после рата је проглашен "народним херојем".

Напомињем, да овај текст можете наћи на неколико интернет портала.

Из биографије Рудолфа Петовара, видљиво је да је био припадник домобранских, дакле хрватских формација од августа до октобра 1941., и то на положају команданта бојне.

Која је била његова улога у крвавим догађајима љета 1941. у Љубињу у Херцеговини, остаје да се истражи.

Душан Басташић