ОСНОВАН ОДБОР ЗА ЊЕГОВАЊЕ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВИНСКЕ ЖРТВЕ

При Епархији горњокарловачкој Српске православне цркве /СПЦ/ осниван је Одбор за обиљежавање и његовање сјећања на жртве комплекса усташких логора Јадовно 1941. године, саопштено је Срни из ове епархије.

Одбор сачињавају епископ горњокарловачки Герасим, који је и предсједник Одбора, потпредсједник је Душан Басташић из Бањалуке, а чланови архимандрит Михаило, игуман манастира Гомирје, протојереј-ставрофор Мићо Костић, парох ријечки, протојереј Далибор Танасић, парох коренички, Ђуро Затезало, историчар, Раде Косановић, начелник општине Крњак, Милорад Делић, начелник општине Врховине, Слободан Платиша, директор Центра за развој при СНВ-у и Синиша Љубојевић, замјеник градоначелника Огулина.

У манастиру Пресвете Богородице у  Доњем Будачком јуче је одржана и прва сједница овог одбора на којој су разматрани његови задаци и циљеви у предстојећем периоду.

"Нема српске православне породице поријеклом са подручја које је покривала НДХ, а која нема сродника убијеног у времену постојања те државе. Усвајање страдања српског православног народа у трајно памћење нашег народа, представља не само дужан однос према нашим прецима него и одговоран однос према будућим покољењима у функцији превенције геноцида", наводи се у саопштењу.

Одбор ће чувати литургијски и сваки други спомен на Новомученике јадовинске и све друге страдалнике на територији Епископије горњокарловачке и проучавати њихово страдање.

Одбор окупља потомке и поштоваоце јадовинских жртава који ће својим радом и активностима допринијети да се стане у крај забораву беспримјерног злочина, који се догодио у НДХ током Другог свјетског рата на подручју комплекса логора Јадовно и на другим стратиштима.

Предвиђено је да се у сарадњи са Епископијом горњокарловачком организује служење парастоса Јадовинским новомученицима сваке године 24. јуна, на Дан сјећања.

Одбор ће, између осталог,  радити и на допуни именичног пописа жртава на коме је др Затезало радио до 1990. године, а наставио Музеј геноцида у Београду.

Према плану рада, Одбор ће се бавити и заштитом  регистрованих споменичких мјеста - Шаранове јаме, мјеста логора Јадовно и мјеста логора Слана на острву Пагу и на другим губилиштима.

На путу остварења својих програмских циљева Одбор нуди и спреман је на сарадњу са појединцима и институцијама у земљи и иностранству.

 

Извор: СРНА