Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Apel za pomoć u obnovi Spomen-kapele

Kapela - spomen kosturnica Svete Velikomucenice Marine – Ognjene Marije.jpgNjegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Hrizostom apelovao je na sve livanjske Srbe, ma gdje bili, da pomognu završetak izgradnje Spomen-kapele u Livnu u kojoj su počivale mošti mučenika koje su pobile ustaše.

“Treba da završimo Spomen kapelu kako to i dolikuje onima kojima ste je podigli, da oštećenja u kosturnici saniramo, da uznemirene i oskrnavljene mošti mučenika ponovo položimo u Spomen-kapelu i da je osveštamo”, poručio je vladika Hrizostom.

On ističe da se radovi na Spomen-kapeli i rekonstrukciji kosturnice moraju dovršiti do Ognjene Marije iduće godine, odnosno do 11. avgusta, kada ćemo posebno na liturgijski način obilježiti 20-godišnjicu stradanja – pogroma nad Srbima Livna 1992.godine, saopšteno je Srni iz Eparhije bihaćko-petrovačke.

“Ovo nije dug prema nikome, već naša obaveza prema nama samima da pokažemo svoj karakter kao ljudi, kao narod, koji zna i želi poštovati sebe i svoje. A naši mučenici to smo mi”, naglasio je vladika Hrizostom.

On podsjeća da je prije 20 godina pokrenut veliki istorijski projekat – ekshumacija žrtava ustaškog genocida 1941. godine, koji je obuhvatao vađenje posmrtnih ostataka mučenički postradalih livanjskih Srba iz jama, bezdana i masovnih grobnica u koje su ih nakon stravičnog mučenja hrvatsko-muslimanske ustaše bacile, odnosno zakopale.

U sklopu tog projekta podignuta je, ali ne i dovršena, spomen kapela nevino postradalim žrtvama, sa kosturnicom.

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle je 11. avgusta 1991. godine, sa mnogobrojnim vladikama, sveštenicima i đakonima, nakon svete liturgije služio opelo nad moštima srpskih mučenika i oni su bili sahranjeni u kosturnicu.

“Ovaj datum upisan je u istoriju grada Livna, ali i više od toga. Upisan je u istoriju našeg sjećanja, naše savjesti, našeg bića. Tada smo se, osim susreta sa patrijarhom Pavlom, pomirili i izmirili sa svojim precima mučenicima. Tada smo sa njima bili u njihovim bezdanima, sa njihovim stradanjima, patnjama, bolovima, ali i u Raju gdje ih Gospod smjesti kao svjedoke Njegovog i njihovog stradanja”, rekao je vladika Hrizostom.

On je istakao da su tokom posljednjeg građanskog rata crkva u Livnu i Spomen-kapela sa kosturnicom postale glavna meta napada paravojnih formacija iz Livna, kao i onih prispjelih iz Hercegovine i Dalmacije.

“Oni su poželjeli da svoje velikohrvatsvo i velikoustaštvo dokazuju paljenjem crkve, razbijanjem kosturnice, pljačkanjem spomen-relikvija iz kosturnice, šutanjem lobanja i drugim svetogrđima, te ponovnim hvatanjem, mučenjem i ubijanjem Srba”, kaže vladika bihaćko-petrovački.

On je pozvao sve one koji žele da pomognu da se jave Upravi parohije u Livnu /ocu Željku Đurici na mejl: zeljko.djurica@tel.net.ba/ ili u Episkopiju na telefon 00387 38 883-334, na mejl: eparhijabp@gmail.com ili pismom na adresu: Ulica Trgovačka 51 Bosanski Petrovac, 77250, BiH.

Izvor: srna

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: