Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

APEL ZA OBNOVU HRAMA SRPSKIH MUČENIKA U PREBILOVCIMA

prebilovci-hram_slika.jpgPozivamo sve naše zemljake potomke, srodnike i poštovaoce mučenika stradalih u genocidu 1941- 45, i sve ljude dobre volje da prema svojim mogućnostima i osjećanima daju prilog za obnovu Hrama Prebilovačkih i drugih mučenika u selu Prebilovcima.

Prvobitni hram, sa kriptom je građen 1991. a njegove temelje je osvetio blaženo počivši patrijarh Pavle 4. avgusta 1991. Toga dana, na 50- tu godišnjicu stradanja, u kriptu hrama su položene mošti hiljada srpskih mučenika, žrtava hrvatskg terora u 1941. godini. Ovaj nedovršeni hram, sa kriptom i kostima žrtava uništile su hrvatske snage postavljenim eksplozivom i velikim bombama, da bi zatim teren poravnali i na njemu napravili smetlište.

Potomke i srodnike žrtava, čije hiljade porodice sada borave širom planete, pozivamo da se u mjestima i krajevima boravka organizuju i povežu sa ovim Društvom radi prikupljanja priloga za obnovu pomenute svetinje i jedninstvenog spomenika srpskog naroda, u koji će se položiti preostali ostaci i prah mučenika. Uporno treba da istrajemo u ovoj akciji sve dok se hram ne dovrši.

Obnovom hrama izvršavamo svoju hrišćanski i srodničku obavezu. Tako ćemo našem potomstvu sačuvati uspomenu na naše svete pretke i djecu- mučenike, dva puta ubijane na pravdi Boga.

 

U Beogradu, . jula 2012.

Po blagoslovu i ovlašćenju SPCO ČAPLjINA

SRPSKO NACIONALNO DRUŠTV PREBILOVCI

BEOGRAD

Milenko Jahura predsednik UO

Uplata priloga za obnovu hrama u Prebilovcima će se vršiti na posebne račune Srpske-pravoslavne crkvene opštine Čapljina, kod UNICREDIT BANKA D.D.MOSTAR, na ime:

SRPSKA PRAVOSLAVNA OPŠTINA ČAPLjINSKA
G. ŠUŠKA BB,
88300 ČAPLjINA, BIH,

Sa nsznakom: za Spomen hram Prebilovci

U BiH, u konvertibilnim markama: br. 3381102246138

Van BiH, devizni račun

BROJ RAČUNA 20014667101
VALUTA: EUR
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262

Za dinarske uplate u Srbiji javiti se SND Prebilovci na mejl: snd.prebilovci@gmail.com ili  na tel. 00381654644557

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: