Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Apel Lijevljanima

Datum objave: ponedeljak, 28 novembra, 2011
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Livno-kosturnica

Dragi Lijevljani, ma gde bili u dobru bili  i neka vas blagoslov Božiji svuda prati Prije 20 godina (1991.) pokrenuli ste veliki i istorijski projekat – ekshumaciju žrtava ustaškog genocida 1941.godine, koji je obuhvatao vađenje posmrtnih ostataka mučenički postradalih Srba grada Lijevna i Opštine Lijevna iz jama, bezdana i masovnih grobnica u koje su ih nakon stravičnog mučenja hrvatsko-muslimanske ustaše bacile, odnosno zakopale. U sklopu tog  projekta podignuta je, ali ne i dovršena, spomen kapela nevinopostradalim žrtvama sa kosturnicom.

11. avgusta 1991. godine blažene uspomene Patrijarh srpski Pavle sa mnogobrojnim vladikama, sveštenicima i đakonima nakon svete liturgije izvršio je opjelo nad moštima naših mučenika i oni biše sahranjeni u kosturnicu. Bio je to prvorazredni istorijski događaj,- događaj kojeg se, vjerujemo, svi vi stariji sjećate, a vjerujemo da ste to mlađima prenijeli. Ovaj datum upisan je u istoriju grada Lijevna ali i više od toga: upisan je u istoriju našeg sjećanja, naše savjesti, našeg bića. Tada smo se osim susreta sa Patrijarhom Pavlom, pomirili i izmirili sa svojim precima mučenicima. Tada smo sa njima bili  u njihovim bezdanima, sa njihovim stradanjima, patnjama, bolovima, ali i u Raju gdje ih Gospod smjesti kao svjedoke (martires) Njegovog i njihovog stradanja.

Na žalost nakon toga desilo se ono što se desilo. Izbio je etničko-građanski rat posledice kojeg su manje-više svima poznate. Crkva u Lijevnu i spomen kapela sa kosturnicom postale su glavna meta napada paravojnih formacija iz Lijevna, kao i onih prispjelih iz Hercegovine i Dalmacije, koji su poželjeli da svoje velikohrtvatsvo i velikoustašvtvo dokazuju kroz paljenje crkve, razbijanje kosturnice, plačkanje spomen-relikvija iz kosturnice, šutanje lobanja i drugim svetogrđima, te ponovno hvatanje, mučenje i ubijanje Srba.  Vi znate šta se sve događalo 1992. godine i smatramo neprimjerenim vama o tome pisati.

Međutim, smatramo svojom moralnom obavezom i odgovornošću pozvati vas i ovim apelom apelovati na vas da zajednički učinimo još jedan napor, a to je: 1) da spomen kapelu u Lijevnu završimo kako to i dolikuje onima kojima ste je podignuli, 2) da oštećenja u kosturnici saniramo, 3) uznemirene i oskrnavljene mošti mučenika ponovo položimo u istu, 4) spomen kapelu osvetimo. Ovo nije dug prema nikome već naša obaveza prema nama samima da pokažemo svoj karakter kao ljudi, kao narod, koji zna i želi poštovati sebe i svoje. A naši mučenici to smo mi!

Ovaj nedovršeni posao oko spomen kapele i rekonstrukcije kosturnice moramo dovršiti do Ognjene Marije iduće 2012.godine, odnosno, do 11. avgusta i.g., kada su žrtve opojane i položene u kosturnicu, ali kada ćemo posebno na liturgijski način obilježiti 20-godišnjicu stradanja– pogroma nad Srbima Lijevna 1992.godine.

Pozdravljajući vas još jedanput polažemo veliku nadu na vas i očekujemo da se javite Upravi parohije u Lijevnu (o.Željku zeljko.djurica@tel.net.ba ) ili u Episkopiju na tel. 00387 38 883-334.

Možete se javiti i-mejlom  ( eparhijabp@gmail.com ) ili pismom na adresu: ul. Trgovačka 51   Bos.Petrovac, 77250, BiH, S blagoslovom,

Episkop bihaćko-petrovalki + Hrizostom

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top