Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Apel Lijevljanima

Datum objave: ponedeljak, 28 novembra, 2011
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Livno-kosturnica

Dragi Lijevljani, ma gde bili u dobru bili  i neka vas blagoslov Božiji svuda prati Prije 20 godina (1991.) pokrenuli ste veliki i istorijski projekat – ekshumaciju žrtava ustaškog genocida 1941.godine, koji je obuhvatao vađenje posmrtnih ostataka mučenički postradalih Srba grada Lijevna i Opštine Lijevna iz jama, bezdana i masovnih grobnica u koje su ih nakon stravičnog mučenja hrvatsko-muslimanske ustaše bacile, odnosno zakopale. U sklopu tog  projekta podignuta je, ali ne i dovršena, spomen kapela nevinopostradalim žrtvama sa kosturnicom.

11. avgusta 1991. godine blažene uspomene Patrijarh srpski Pavle sa mnogobrojnim vladikama, sveštenicima i đakonima nakon svete liturgije izvršio je opjelo nad moštima naših mučenika i oni biše sahranjeni u kosturnicu. Bio je to prvorazredni istorijski događaj,- događaj kojeg se, vjerujemo, svi vi stariji sjećate, a vjerujemo da ste to mlađima prenijeli. Ovaj datum upisan je u istoriju grada Lijevna ali i više od toga: upisan je u istoriju našeg sjećanja, naše savjesti, našeg bića. Tada smo se osim susreta sa Patrijarhom Pavlom, pomirili i izmirili sa svojim precima mučenicima. Tada smo sa njima bili  u njihovim bezdanima, sa njihovim stradanjima, patnjama, bolovima, ali i u Raju gdje ih Gospod smjesti kao svjedoke (martires) Njegovog i njihovog stradanja.

Na žalost nakon toga desilo se ono što se desilo. Izbio je etničko-građanski rat posledice kojeg su manje-više svima poznate. Crkva u Lijevnu i spomen kapela sa kosturnicom postale su glavna meta napada paravojnih formacija iz Lijevna, kao i onih prispjelih iz Hercegovine i Dalmacije, koji su poželjeli da svoje velikohrtvatsvo i velikoustašvtvo dokazuju kroz paljenje crkve, razbijanje kosturnice, plačkanje spomen-relikvija iz kosturnice, šutanje lobanja i drugim svetogrđima, te ponovno hvatanje, mučenje i ubijanje Srba.  Vi znate šta se sve događalo 1992. godine i smatramo neprimjerenim vama o tome pisati.

Međutim, smatramo svojom moralnom obavezom i odgovornošću pozvati vas i ovim apelom apelovati na vas da zajednički učinimo još jedan napor, a to je: 1) da spomen kapelu u Lijevnu završimo kako to i dolikuje onima kojima ste je podignuli, 2) da oštećenja u kosturnici saniramo, 3) uznemirene i oskrnavljene mošti mučenika ponovo položimo u istu, 4) spomen kapelu osvetimo. Ovo nije dug prema nikome već naša obaveza prema nama samima da pokažemo svoj karakter kao ljudi, kao narod, koji zna i želi poštovati sebe i svoje. A naši mučenici to smo mi!

Ovaj nedovršeni posao oko spomen kapele i rekonstrukcije kosturnice moramo dovršiti do Ognjene Marije iduće 2012.godine, odnosno, do 11. avgusta i.g., kada su žrtve opojane i položene u kosturnicu, ali kada ćemo posebno na liturgijski način obilježiti 20-godišnjicu stradanja– pogroma nad Srbima Lijevna 1992.godine.

Pozdravljajući vas još jedanput polažemo veliku nadu na vas i očekujemo da se javite Upravi parohije u Lijevnu (o.Željku zeljko.djurica@tel.net.ba ) ili u Episkopiju na tel. 00387 38 883-334.

Možete se javiti i-mejlom  ( eparhijabp@gmail.com ) ili pismom na adresu: ul. Trgovačka 51   Bos.Petrovac, 77250, BiH, S blagoslovom,

Episkop bihaćko-petrovalki + Hrizostom

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno

Lijevno
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top