fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ANTIFAŠISTIČKA LIGA HRVATSKE ODALA PIJETET UBIJENIM SRBIMA

Parastos stradalim Srbima u glinskoj pravoslavnoj crkvi

Parastos stradalim Srbima u glinskoj pravoslavnoj crkvi

Antifašistička liga Hrvatske odala je pijetet ubijenim Srbima iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost, a komemoracija povodom obilježavanja 74 godine od ustaških zločina održana je u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Glini, na mjestu nekadašnje pravoslavne crkve u kojoj su od jula do avgusta 1941. godine ustaše ubile gotovo 1.000 muškaraca iz tog kraja.

Parastos je predvodio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Slobodan Drakulić, a položene su i ruže ispred Spomen-doma izgrađenog 1969. godine, saopšteno je iz Antifašističke lige Hrvatske.

Predstavnik Antifašističke lige Drago Pilsel napomenuo je da su „sveta mjesta“ povezana obilježjima vjere, zavjeta i hodočašća. „Valjalo bi da mjesto Crkve Presvete Bogorodice u Glini dobije značenje koje zaslužuje, kako u svijesti, tako i u istoriji“, poručio je Pilsel.

On je rekao da su razmjere zločina koji se dogodio na ovom mjestu ponekad umanjivane, a ponekad uveličavane, ali je dodao da se zločinački karakter događaja ne može negirati, umanjiti ili izbrisati.

„Ovdje su se dogodile genocidne radnje koje su imale za cilj brisanje Srba sa ovoga prostora. Ovdje su u posljednjem ratu stradali i Hrvati. Zato nam je potreban dijalog, a on se mora temeljiti na istini“, poručio je Pilsel.

Na mjestu nekadašnje pravoslavne crkve u Glini 1969. godine izgrađen je Spomen-dom u kojem je bila izložena arhivska građa o počinjenim zločinima.

Ovu ustanovu vlasti su neposredno nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“ preimenovale u „Hrvatski dom“, a to ime i danas nosi.

Iste godine uništeno je i spomen-obilježje na kojem su se nalazila imena 1.564 žrtve iz Gline i okoline koje, uprkos zalaganju aktivista, još nije obnovljeno.

Članovi Antifašističke lige Hrvatske pridružili su se dugogodišnjim apelima i inicijativi da se Spomen-domu vrati njegovo staro ime, te da objekat bude vraćen svojoj prvobitnoj namjeni – susretu svih Glinjana i Glinjanki, te komemoraciji jednog od najtežih trenutaka u hrvatskoj istoriji.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje: Ljuban Jednak …

Komemoracija žrtvama ustaškog zločina u Glini – Jadovno 1941.

Zabrana parastosa u Glini, nastavak NDH politike – Jadovno …

Glina – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: