Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Antifašisti hoće među branitelje

Datum objave: ponedeljak, 27 februara, 2012
Veličina slova: A- A+

ratko_maricic.jpg

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ratko Maričić razočaran je što nije prihvaćen zahtjev za financiranje Saveza iz proračuna, u kojem je za različite veteranske udruge proizašle iz Domovinskog rata ove godine osigurano 16,3 milijuna kuna

Iako Ministarstvo branitelja u svojem proračunu osigurava sredstva za brojne udruge proizašle iz nedavnog rata, proračunom za ovu godinu nije uzelo u obzir zahtjev za financiranje Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), ističe za “Novosti” predsjednik SABA Ratko Maričić.

– Da bi udruga mogla egzistirati, treba imati sredstva za hladni pogon. Zato smo smatrali da je došlo vrijeme da SABA, kada je proračun u pitanju, bude u ingerenciji Ministarstva branitelja. Partizani su udarili temelje Hrvatskoj, što je uostalom upisano u Ustavu, dok su je branitelji obranili, pa mi i oni činimo jedan pleter, kako je rekao jedan naš drug – kaže Maričić.

No Ministarstvo nije financiranje SABA stavilo u proračun, što je za Maričića razočaravajuće s obzirom na to da druge udruge dobivaju proračunski novac bez obzira na natječaje.

– Nas tu nema, zbog čega se pitamo kako ćemo se javiti na natječaje koji se odnose na antifašizam. Ova udruga jedina u zemlji okuplja borce, žrtve fašističkog terora, invalide i antifašiste u vrijeme kada se problemi s fašizmom javljaju i u Evropi i u Hrvatskoj, a trebamo i organizirati mlade da se bore protiv takvih pojava – ističe Maričić.

Savez se obratio predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i ministru branitelja Predragu Matiću, zamolivši da na temelju poslanog programa odluče zavrjeđuje li da bude financiran preko Ministarstva branitelja.

– Josipović je odgovorio potvrdno, podršku smo dobili i od potpredsjednice Vlade Milanke Opačić koja nam je poslala dopis, a usmenu podršku dobili smo i od ministra Matića, ali ne znamo kako će se stvari odvijati – kaže Maričić.

Savez je ranijih godina dobivao sredstva od Sabora i Vlade preko Ministarstva socijalne skrbi, ali se to uvijek zasnivalo na dobroj volji i ovisilo o ad hoc odlukama, što nije sistemsko rješenje. Što se tiče proračunskih sredstava, čini se da nije problem u mogućnostima, jer je Ministarstvu branitelja ove godine namijenjeno 0,7 posto više nego prošle, a udrugama proizašlim iz Domovinskog rata 11 posto više sredstava, odnosno 16,3 milijuna kuna.

Maričićeve kolege iz SUBNOR-a Srbije nemaju takvih problema.
– Finansiranje se vrši preko Ministarstva za rad i socijalna pitanja, odnosno Sektora za boračko-invalidsku zaštitu, a godišnje od države dobivamo ustaljeni iznos, premda ni deo sredstava koji primamo kroz donacije, pretplatu na naš list i druge izvore nije mali – kaže za “Novosti” predsjednik SUBNOR-a Srbije Miodrag Zečević, dodajući da je malo gradova i općina koje ne pomažu tu organizaciju na lokalnoj razini.

Nenad Jovanović

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top