fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Antifašisti hoće među branitelje

ratko_maricic.jpg

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ratko Maričić razočaran je što nije prihvaćen zahtjev za financiranje Saveza iz proračuna, u kojem je za različite veteranske udruge proizašle iz Domovinskog rata ove godine osigurano 16,3 milijuna kuna

Iako Ministarstvo branitelja u svojem proračunu osigurava sredstva za brojne udruge proizašle iz nedavnog rata, proračunom za ovu godinu nije uzelo u obzir zahtjev za financiranje Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), ističe za „Novosti“ predsjednik SABA Ratko Maričić.

– Da bi udruga mogla egzistirati, treba imati sredstva za hladni pogon. Zato smo smatrali da je došlo vrijeme da SABA, kada je proračun u pitanju, bude u ingerenciji Ministarstva branitelja. Partizani su udarili temelje Hrvatskoj, što je uostalom upisano u Ustavu, dok su je branitelji obranili, pa mi i oni činimo jedan pleter, kako je rekao jedan naš drug – kaže Maričić.

No Ministarstvo nije financiranje SABA stavilo u proračun, što je za Maričića razočaravajuće s obzirom na to da druge udruge dobivaju proračunski novac bez obzira na natječaje.

– Nas tu nema, zbog čega se pitamo kako ćemo se javiti na natječaje koji se odnose na antifašizam. Ova udruga jedina u zemlji okuplja borce, žrtve fašističkog terora, invalide i antifašiste u vrijeme kada se problemi s fašizmom javljaju i u Evropi i u Hrvatskoj, a trebamo i organizirati mlade da se bore protiv takvih pojava – ističe Maričić.

Savez se obratio predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i ministru branitelja Predragu Matiću, zamolivši da na temelju poslanog programa odluče zavrjeđuje li da bude financiran preko Ministarstva branitelja.

– Josipović je odgovorio potvrdno, podršku smo dobili i od potpredsjednice Vlade Milanke Opačić koja nam je poslala dopis, a usmenu podršku dobili smo i od ministra Matića, ali ne znamo kako će se stvari odvijati – kaže Maričić.

Savez je ranijih godina dobivao sredstva od Sabora i Vlade preko Ministarstva socijalne skrbi, ali se to uvijek zasnivalo na dobroj volji i ovisilo o ad hoc odlukama, što nije sistemsko rješenje. Što se tiče proračunskih sredstava, čini se da nije problem u mogućnostima, jer je Ministarstvu branitelja ove godine namijenjeno 0,7 posto više nego prošle, a udrugama proizašlim iz Domovinskog rata 11 posto više sredstava, odnosno 16,3 milijuna kuna.

Maričićeve kolege iz SUBNOR-a Srbije nemaju takvih problema.
– Finansiranje se vrši preko Ministarstva za rad i socijalna pitanja, odnosno Sektora za boračko-invalidsku zaštitu, a godišnje od države dobivamo ustaljeni iznos, premda ni deo sredstava koji primamo kroz donacije, pretplatu na naš list i druge izvore nije mali – kaže za „Novosti“ predsjednik SUBNOR-a Srbije Miodrag Zečević, dodajući da je malo gradova i općina koje ne pomažu tu organizaciju na lokalnoj razini.

Nenad Jovanović

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: