fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antić: Srbi nisu odgovorni za Prvi svetski rat

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/antic-ceda.jpg

Zloupotreba istorije je nastojanje pojedinih predstavnika vlasti u BiH i međunarodne zajednice da 100-godišnjicu ubistva austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda predstave kao prvi teroristički akt na prostoru Balkana, a Srbina Gavrila Principa kao prvog teroristu – ocenio je istoričar Čedomir Antić.

 

 

Reč je o pokušaju da se evropsko jedinstvo zasnuje na netačnoj tvrdnji da su Srbi i Srbija gurnuli Evropu i svet u Prvi svetski rat, kaže Antić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, gostujući u emisiji „Svedok“ na RTS-u, izjavio da pojedini predstavnici vlasti BiH, u saradnji sa nekoliko stranih ambasada, pripremaju obeležavanje 100-godišnjice Sarajevskog atentata, na kojoj se želi prikazati da je Princip prvi terorista sa prostora Balkana i to Srbin.

„Nedopustivo je da se svetu ponovo pošalje poruka da su Srbi glavni remetilački faktor Balkana, a ne glavni narod na Balkanu“, rekao je Dodik, ocenjujući da je to još jedan u nizu stalnih pokušaja da se Srbi stave na negativnu stranu.

Otkrio je da ambasade Francuske i Austrije u Sarajevu daju logistiku za takvu satanizaciju.

Antić je istim povodom rekao Tanjugu: „Zloupotreba istorije u političke svrhe je česta. Uostalom, politika je, između ostalog, i nastojanje da istorijska iskustva, udružena sa sadašnjim težnjama, postanu budućnost. U ovom slučaju jasno je ko zloupotrebljava istoriju”.

Ocenio je da iza takvih pokušaja stoje nekadašnje evropske sile, koje su posle čitavog veka ratovanja morale da se pomire i ujedine kako bi sačuvale globalni značaj.

„Vekovi međusobnih sukoba i rivalstava, kolonijalne imeprije i ideološke svetovne religije su odneli nebrojane živote, nanele veliku štetu i odnele basnoslovan novac, sada je najlakše evropsko jedinstvo iskovati na netačnoj tvrdnji da do ratova ne bi došlo da Srbi i Srbija nisu gurnuli Evropu i svet u rat”, istakao je Antić.

 

 

Nauka je, dodao je, odavno dokazala da je Sarajevski atentat bio povod, a ne uzrok svetskog rata, podsetivši da je nemački istoričar Fric Fišer još pre 50 godina jasno dokazao da su elite nemačkog Drugog rajha želele i izazvale rat.

Antić je podsetio i da u vreme Sarajevskog atenata u svetu nije postojao savremeni terorizam i da Franc Ferdinand nije bio ustavni monarh ubijen u parlamentu u Beču, već da je bio ubijen u zemlji koju je Austro-ugarska okupirala protiv volje većine njenog naroda i kasnije anektirala protivno međunarodnim ugovorima.

„Na Vidovdan je došao u većinski srpski grad i prisustvovao manevrima vojske koja je u dva navrata za četiri godine izašla na granice Srbije i Crne Gore, preteći da ih okupira”, ukazao je Antić.

Niko razuman ne može da odobrava akt nasilja kakav je atentat, ali, dodao je, to vreme je bilo drugačije od današnjeg.

„Sramotna su tumačenja pojedinih bošnjačko-muslimanskih političara i intelektualaca o Prvom svetskom ratu i kontinuitetu srpske krivce za terorizam i progon drugih naroda“, kaže Antić.

Iako su Austro-ugarskoj odani pripadnici muslimanske milicije (šuckori) progonili i ubijali Srbe u BiH posle rata, ne samo da nije došlo do organizovane odmazde, već su muslimani po prvi put, makar i na kratko, postali deo moderne demokratske evropske države, istakao je Antić.

On je ukazao da su njihovi predstavnici gotovo neprekidno bili u vlasti jugoslovenske monarhije i omogućili donošenje Vidovdanskog ustava”.

Bečka filharmonija je potvrdila učešće na obeležavanju 100-godišnjice u Sarajevu, a Antić smatra da bi ustanove Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda Crne Gore treblo da udruže snage i najpre održe veliki zajednički međunarodni skup pod okriljem dve vlade i dve akademije nauka u Beogradu, a potom i niz manjih skupova.

„Potrebno je izdvojiti određena sredstva da radovi naučnika od svetskog ugleda iz inostranstva i naših krajeva budu dobro honorisani i sakupljeni ranije, prevedeni na engleski, objavljeni i distribuirani širom sveta. Treba da produciramo kvalitetne dokumentarne filmove na srpskom i stranim jezicima”, smatra Antić.

 

Izvor: SRBIN.INFO

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: