fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ANDRIĆ: BILO JE UPADA U KUĆE I ODVOĐENjA SRPSKIH CIVILA

mercep_u_sudu.jpgZAGREB, /SRNA/ – Bivši komandant odbrane Pakraca Dragutin Andrić izjavio je danas u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu da u Pakračkoj Poljani nije vidio zarobljenike, ali je čuo za upade u kuće, odvođenja i nestanke srpskih civila, te za pljačku imovine. Svjedok Andrić je komandovanje odbranom Pakraca preuzeo krajem septembra 1991. godine kada je na tom području „vladalo bezvlašće“.

 

Početkom oktobra komandant zbornog područja Bjelovar Miroslav Jerzečić javio mu je da u Pakračku Poljanu dolazi specijalna jedinica MUP-a nad kojom neće imati nikakve nadležnosti, te mu je izričito zabranjeno miješati se u njihov rad.

 

Po dolasku jedinice upoznao je Merčepa koji mu je rekao da je njegova jedinica pod komandom MUP-a i da je dobio zadatke „od vrha“.

 

Njeni pripadnici imali su nove maskirne uniForme s policijskim oznakama, automatsko oružje i lake minobacače, te su na svjedoka ostavili utisak da je riječ o moderno opremljenoj jedinici koja može vrhunski odraditi vojne zadatke.

 

„Na mene su ostavili pozitivan utisak i na neki način su me impresionirali“, rekao je Andrić, koji je odmah na početku Domovinskog rata kao pukovnik JNA prešao na hrvatsku stranu.

 

On je potvrdio da sa optuženim Merčepom nije imao otvorenih sukoba, ali da su mu neki pripadnici njegove jedinice verbalno prijetili, a jednom prilikom čak i oružjem.

 

Prisjetio se da mu je u jednoj akciji pripadnik Merčepove jedinice po nadimku Pop, koji se „nametao kao prvi do Merčepa“, zaprijetio oružjem da mora iz tenka gađati toranj pravoslavne crkve, ali nije mu poznato da li je Merčep za taj incident znao.

 

Andrić je posvjedočio da je Pop jednom prilikom došao u Janju Lipu i na nagovor novinarke HTV-a iz Bjelovara Ane Mudrić minobacačima gađao dvor pravoslavnog sveštenika.

 

„Novinarka mi je kasnije ispričala da je to tražila kako bi se vidjelo da su naše jedinice eFikasne“, rekao je svjedok.

 

Ana Mudrić je kao novinarka HTV-a u oktobru i novembru 1991. često razgovarala s Merčepom, a na suđenju je u dva navrata posvjedočila da se u Pakračkoj Poljani znalo da je Merčep „glavni čovjek“.

 

Merčepu je zamjerio jer mu je jednom prilikom rekao da „postoje meki Hrvati koji se boje napraviti neke stvari“, a u koje je ubrojao i njega, te „tvrdi Hrvati koji će dobiti rat“.

 

Svjedok tvrdi da se njemu lično niko nije požalio na Merčepa i njegovu jedinicu, ali čuo je priče o odvođenju ljudi i pretragama kuća o čemu je izvijestio komandu iz koje mu je rečeno da su sve primili k znanju, nakon čega on više nije mogao provjeravati šta je s tim.

 

Suđenje će biti nastavljeno 30. avgusta izvođenjem dokaza koji do sada nisu bili provedeni, a potom je za 11, 12. i 13. septembar predviđeno svjedočenje Josipa Manolića, Živka Juzbašića, bivših „merčepovaca“ Siniše Rimca, Igora Mikole, Miroslava Bajramovića te bivšeg zatočenika u Pakračkoj Poljani Branka Velagića.

 

On je s bivšim kutinskim taksistom Nikolom Pelešom bio prisiljen da kopa jamu u koju je bačen pred njima likvidirani Aleksandar Antić. Ubice nisu vidjeli jer je, kako su ranije svjedočili, bila noć i bili su u strahu.

 

Merčep se na današnje ročište prvi put pojavio sa slobode jer mu je krajem prošle sedmice zbog njegovog zdravstvenog stanja i nemogućnosti zatvorske bolnice da mu pruži primjerenu ljeksrku brigu ukinut pritvor u kojem je, kako je danas naveo, „ni kriv ni dužan“ bio proteklih sedam mjeseci.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: