Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ANALIZIRATI ZAKON O NESTALIM LICIMA BiH

NESTALI.jpg

SARAJEVO,(SRNA) – Na sastanku delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske sa predstavnicima Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH zaključeno je da se izvrši detaljna analiza primjene Zakona o nestalim licima BiH.

“Zaključeno je da predstavnici iz Srpske u narednim danima izvrše detaljnu analizu primjene ovog zakona, jer on nije primjenjen, a nije uspostavljena ni centralna evidencija nestalih”, rekao je predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac, koji je i šef Koordinacionog tima Vlade Srpske za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica, istakao je da Savjetu ministara BiH treba uputiti inicijativu da donese odluku o suspenziji postojećeg Upravnog odbora /UO/ Instituta za traženje nestalih lica BiH i da što prije raspiše konkurs za izbor novog UO.

“Mislim da ćemo u narednom periodu imati stručnu raspravu u vezi sa zakonom o nestalim licima, kako bi se na kvalitetniji način pripremili i upustili u izmjenu zakona o nestalim licima u BiH, jer ovakav zakon nije dao željene efekte”, rekao je Košarac novinarima.

Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajuća parlamentarnom Komisijom za ljudska prava Aleksandra Pandurević ocijenila je da se Institut za traženje nestalih pretvorio u institut za skrivanje nestalih Srba.

“Nema nijedan razlog da ovakva institucija postoji i dalje ukoliko se konačno ne počne primjenjivati Zakon o nestalim licima”, rekla je Pandurevićeva i naglasila da, ukoliko srpske žrtve i stradalnici ne budu jednako tretirani sa ostalima, nema države i nema budućnosti u BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović upozorio je srpske paralamentarce da je proces traženja nestalih lica iz Srpske u potpunom zastoju. “Institutom za traženje nestalih BiH dominiraju koruptivni elementi, komercijalizovan je i politizovan”, istakao je Mitrović.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić izrazio je nadu da će u narednom periodu biti napravljen akcioni plan za unapređenje traženja nestalih. “Pitanje identifikacije je složenije i moraće se rješavati na višem nivou”, ocijenio je Mišić.

Navodeći da je Operativni tim za traženje nestalih Republike Srpske od 1995. godine pronašao više od 4 100 tijela nestalih, šef ovog tima Goran Krčmar rekao je da je jedina kočnica u traženju nestalih Insitut.

“Institut radi četiri godine, imaju 15 kancelarija i 16 identifikovanih tijela”, napomenuo je Krčmar.

On je podsjetio da Institut za traženje nestalih BiH nema legalan ni Upravni ni Nadzorni odbor.

“Prvi ključ je imenovanje novog Upravnog odbora, kako bi se Institut doveo u zakonske okvire”, zaključio je Krčmar.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: