fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

AMFILOHIJE O HIMNI CRNE GORE: Prvi put pevana u Staroj Gradiški kada je Sekula Drljević sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocenio da je Duško Marković pozvao građane da prijavljuju one koji ne ustaju prilikom intoniranja himne, proglasivši ih praktično špijunima.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije; Foto: P.Milošević

Povodom najave crngorskog premijera Duška Markovića da novi zakon o simbolima predviđa i kažnjavanje onih koji ne budu poštovali himnu te države, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocenio da je on pozvao građane da prijavljuju one koji ne ustaju prilikom intoniranja himne, proglasivši ih praktično špijunima.

Amfilohije je za Novi TV rekao da je ”Oj, svetla majska zoro” lepa narodna pesma, koju je narod često pevao, čak i u verziji “Oj, junaštva svetla majska zoro”.

Kako prenosi podgorički Dan, Amfilohije kaže da ne zna šta je premijer Marković tačno rekao, ali da veruje da je „Crna Gora zapravo ona Crna Gora iz trinaestojulskog ustanka, a ne Crna Gora od 12. jula i Sekule Drljevića”.

Mitropolit kaže da vrlo dobro razume zašto jedan dobar deo crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu.

“Jednom prilikom sam ustao prilikom intoniranja himne jer sam smatrao da je to pristojno. Ovo je na neki način himna prokletoga Sekule Drljevića. Moram to tako da kažem. On je omražen, zaista. Ova himna je prvi put pevana u Staroj Gradiški, kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira. To su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini.

I tada je tu prvi put pevana ta himna, u Staroj Gradiški, u vreme toga bratoubilaštva, kada su ustaše, Sekulini prijatelji i saveznici, pobile te ljude, tu vojsku koju je predvodio Pavle Đurišić”, naveo je mitropolit.

Sekula Drljević, pravnik, političar, publicista, između dva svetska rata bio je jedan od najpoznatijih kritičara jugoslovenskog unitarizma. Prešao je put od žestokog velikosrbina do crnogorskog indipendentiste, nakon čega kreće stranputicom kolaboratora okupacionih fašističkih vlasti.

Istoričari ga opisuju kao kontroverznu ličnost u pravom smislu.

Njegova politička zaostavština i danas je deo sporenja u Crnoj Gori, pošto je Drljević, koji je posle završetka Drugog svetskog rata proglašen za ratnog zločinca, autor spornih strofa aktuelne crnogorske himne.

Zbog izmenjenih strofa himne je i bivši crnogorski predsednik Filip Vujanović jednom prilikom izjavio da „pola himne sluša sa zadovoljstvom, a pola po službenoj dužnosti“, što je izazvalo veliku pažnju javnosti i brojne kritike.

Opozicija je, medutim, pozdravila ovaj stav Vujanovića, jer smatra da bi trebalo inicirati promenu državnh simbola u tekstu himne.

Izvor: Večernje novosti

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: