fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Amerikanci nisu pomogli Hitleru, ali jesu ustaši Paveliću

Gaj Volters
Gaj Volters

Gaj Volters, vodeći britanski istoričar koji je otkrio da su američke i britanske tajne službe pomagale u skrivanju nacističkih zločinaca kako bi ih koristili u borbi protiv Sovjetskog Saveza, kaže za Press da je skrivanje Hitlera granica preko koje Amerikanci nikada ne bi išli, a da je knjiga „Sivi vuk“ Džerarda Vilijamsa i Sajmona Danstana, samo još jedna teorija zavere koju su izrekle obične neznalice.

Volters je svojevremeno u ekskluzivnom razgovoru za Press izneo saznanja da je među nacistima čije su skrivanje pomogli Britanci i ustaški poglavar NDH Ante Pavelić.

– Ni u jednoj sekundi ne bih mogao da poverujem da je teoretski moguće da su Amerikanci zatvorili oči i pred Hitlerovim bekstvom. To je nemoguće. Isto tako, ne stoji u osnovi Hitlerovog karaktera da tako pobegne i živi povučeno – kaže Volters.

On kaže da je detaljno pročitao knjigu Vilijamsa i Danstona, posle čega je ostao u uverenju da je to obično smeće.

– Ovakvo zaključivanje je svojstveno ljudima koji su neznalice i žele da vide teoriju zavere gde god se okrenu. Autore i izdavača treba da bude sramota što su stavili svoje ime na ovakvo izdanje. Takozvani dokazi koje su Danstan i Vilijams izneli jednostavno ne postoje. Naveli su ogroman broj izvora ne bi li se pokazali kao velike erudite, ali ti izvori su prosto nevažni – kaže Volters.

Naš sagovornik kao jedinu tačnu činjenicu u njihovoj teoriji ističe deo Hitlerove lobanje za koji je utvrđeno da je pripadao mlađoj ženi. To je, naime, zvanično utvrdila DNK analiza pre dve godine. Volters, međutim, kaže da je to nedovoljno za bilo kakve zaključke jer je u bunkeru gde su se krili Hitler i Eva Braun bilo mnogo ljudi i ta lobanja je mogla da pripada bilo kome. Teoretičare zavere treba da zabrine i podatak da su pored dela lobanje koji se nalazi u ruskom državnom arhivu pronađeni i ostaci Hitlerove donje i gornje vilice koji se potpuno podudaraju sa rendgenskim snimkom Hitlerovih zuba.

Veljko Miladinović, Beograd

Izvor: pressonline.rs

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: