fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

AMERIKA TRAŽI INFORMACIJE O NESTALIM PILOTIMA

srna

BEOGRAD, 10. APRILA (SRNA) – Američka Kancelarija za ratne zarobljenike i nestala lica pozvala je građane Srbije da je obavijeste ako imaju informacije o američkim pilotima i vojnicima nestalim tokom Drugog svjetskog rata na području Srbije, saopšteno je iz Ambasade SAD u Beogradu.

Ova agencija navodi da se barem još 18 američkih vojnika vode kao nestali na teritoriji Srbije, a tokom Drugog svjetskog rata su bili ili članovi posada srušenih američkih aviona ili ratni zarobljenici koje su držale njemačke snage.

U saopštenju se navodi da su vojnici nestali na lokacijama Kruševca, Sombora, Bajmoka, Sjenice, Kalne, blizu mosta Beograd – Pančevo.

Dodaje se da je jedan član američke posade bio na zadatku u avionu koji je eksplodirao na 400 metara visine i pao blizu piste sjeverno od Kruševca.

Jedan ranjeni član posade iskočio je iz aviona između Sombora i Bajmoka, a Nijemci su kasnije obavijestili članove posade da je vazduhoplovac bio mrtav u trenutku prizemljenja, ali nikada nisu potvrdili da li je i gdje je sahranjen.

Član posade je, dodaje se, vjerovatno napustio avion koji se srušio u blizini Sjenice, avion je eksplodirao i izgorio, a na mjestu pada aviona danas je vjerovatno poljoprivredno zemljište.

Kompletna posada aviona nestala je tokom akcije snabdijevanja, a avion je posljednji put viđen pored Kalne i vjeruje se da se srušio u planinama zbog slabe vidljivosti.

Posada aviona nestala je kada se njihov avion srušio u ili blizu rijeke Dunav u blizini mosta Beograd – Pančevo.

Ministarstvo odbrane SAD dodijelio je odgovornost Kancelariji za ratne zarobljenike i nestala lica da traži, identifikuje i vrati u SAD Amerikance koji su nestali ili su izolovani van dometa SAD.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: