Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Амерички институт: БиХ је неуспела држава у срцу Европе

Земља је у процесу распада и у константном је политичком превирању последњих десет година”, наводи се у извештају

Зграда Председништва БиХ у Сарајеву (Фото А. Цветичанин)
Зграда Председништва БиХ у
Сарајеву (Фото А. Цветичанин)

Сарајево  – Амерички институт за стабилизацију и транзицију (ИСТ) из Вашингтона објавио је опсежну анализу у којој се, између осталог, упозорава да је БиХ „неуспела држава у срцу Европе” и да ако до краја године не буде измена Изборног закона, неће бити уставне основе да се избори одрже и формира нова влада Федерације БиХ.

Колапс који би, како се наводи, уследио на државном нивоу би водио ка цепању земље, док би ентитет Република Српска, која већ годинама заговара отцепљење, била једина функционална влада унутар државе, којој не би преостало ништа друго него да покуша да се отцепи од Сарајева.

Такав би развој догађаја могао понукати Хрвате „да крену својим путем”, наводи се у анализи америчког института, преноси загребачки Вечерњи лист у издању за БиХ.

Стога се, додаје се у анализи, заговара нови, „освежени постдејтонски приступ” америчке администрације у БиХ.

Као приоритетан задатак наводе потребу да Трампова администрација, заједно с европским савезницима, „присили Сарајево да се придржава одлуке Уставног суда о измени Изборног закона”.

Заговара се и окончање лажног међународног протектората у БиХ, укључујући уклањање страних судија из Уставног суда БиХ.

Истиче се и неодрживост устројства државе од три народа и два ентитета те истичу предности које би стабилности земље донело успостављање три национална ентитета као дугорочно решење за стабилност БиХ.

„ Док се свет фокусира на насиље широм Блиског истока, опасна криза се одвија унутар Европе. БиХ, земља која је једном служила као пример међународне интервенције и реконструкције, данас је неуспела држава. Земља је у процесу распада и у константном је политичком превирању последњих десет година”, наводи се у извештају.

Додаје се да услед непрекидне политичке и економске дисфункције, сигурносне претње појачане радикалним исламом, мањком европског и америчког интереса и разорним страним утицајем Русије и Турске, будућност БиХ изгледа суморно.

„Заједно, ове чињенице доприносе кризи која прети враћању насиљу из деведесетих на Балкану”, упозорава се у анализи америчког института.

Како се наводи, упркос почетном успеху, структура Дејтонског споразума из 1995. године не може да реши фундаменталне проблеме који су узроковали кризу у БиХ. Катализатор тренутне кризе ИСТ види управо у Изборном закону БиХ.

„ Само нови и трансатлантски дипломатски приступ САД-а који ће заменити застарели Дејтонски споразум с новом уставном основом може сузбити политичку фрагментацију земље и регије. Непосредан катализатор тренутне кризе у земљи се фокусира на опште изборе идуће године. Уставни суд БиХ је прогласио неуставним контроверзни изборни закон у Федерацији БиХ, који подразумева да већински бошњачки народ у Федерацији може бирати хрватске представнике у Дом народа, самим тим одузимајући им њихово бирачко право”, иштиче се у америчкој анализи.

Подсећа се да је Европски навео значај недавне одлуке Уставног суда засноване на начелу конститутивнога статуса и равноправности сва три конститутивна народа да бирају своје легитимне политичке представнике у Дом народа.

(Танјуг)

Извор: ПОЛИТИКА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: