fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata – izložba slavnim precima u čast!

U sklopu obeležavanja jubilarnih godina Prvog svetskog rata i Vidovdana, u Kripti Hrama Svetog Save  u Beogradu  23. juna 2017. godine, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, u organizaciji:

                –    Svetosavske omladinske zajednice Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke   i

               –     Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Beograd

Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“

Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša otadžbina je podnela ogromne žrtve za svoju slobodu. Posebno mesto pripada takozvanom „običnom, malom čoveku“ iz naroda. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u temelje slobode svoje nade, strahove, snove, molitve, osećanja – konačno – i svoje živote. Ovom izložbom otkrivamo neke od tih priča, sa ciljem da na dostojanstven način odamo počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili.

Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije, a koji su ponosni potomci građani Srbije i Srbi u regionu i rasejanju poslali u čast svojih predaka i uvrstili u  Album sećanja.

Na izložbi će, pored fotografija sa projekta Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata biti prikazane i u formi video materijala fotografije, autobiografski spisi, dnevnici, pisma vojnika, razglednice i druga dokumenta od istorijskog značaja, koja su prikupljena u okviru projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, pokrenutog 2014. godine od strane Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Izložba će biti otvorena za posetioce do  06.jula 2017.

Posetite sajtove:

Album sećanja

SOZ Arhiepiskopije 

Dobro došli!

 

 

Svetosavska omladinska zajednica
Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke
Kralja Petra br. 5, 11000 Beograd

Telefon: +381 (64) 800 43 92
E-pošta: sozbgd@gmail.com
Veb-portal: www.sozbg.rs

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: