fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Alarmantno u Crnoj Gori, stalni pritisak na Srbe

Šta su sve na Saboru, osim o KiM, analizirali velikodostojnici SPC. Nameću crnogorstvo kao nacionalni identitet

Sveti arhijerejski sabor SPC, koji je počeo zasedanje u Pećkoj patrijaršiji, veći deo saborovanja održao je u Patrijaršiji u Beogradu / Foto V: Danilov
Sveti arhijerejski sabor SPC, koji je počeo zasedanje u Pećkoj patrijaršiji, veći deo saborovanja održao je u Patrijaršiji u Beogradu / Foto V: Danilov

Sveti arhijerejski sabor SPC je, na upravo završenom zasedanju u Patrijaršiji u Beogradu, odlučio da u toku ove godine molitveno i dostojanstveno obeleži i 1.000-godišnjicu osnivanja Ohridske arhiepiskopije.

Arhijereji su pozdravili najavu donošenja, u bližoj budućnosti, Časnog pojasa Presvete Bogorodice, koji se čuva u manastiru Vatopedu na Svetoj gori, i čudotvornih moštiju Svetog Luke, lekara, arhiepiskopa simferopoljskog (Krim) i ispovednika vere u sovjetskoj Rusiji, kako bi se naš verni narod mogao pokloniti tim velikim svetinjama.

– Sabor pozdravlja pravosnažnu odluku Velikog saveta Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom se konstatuje da su vlasti Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije prekršile međunarodnu konvenciju o ljudskim pravima i slobodi vere i savesti odbijajući da registruju kanonsku ohridsku arhiepiskopiju – kažu u Patrijaršiji.

NOVI ČLANOVI SINODA

Episkopa banjalučkog Jefrema Sabor je odlikovao Ordenom Svetog kralja Milutina. Za odnose Crkve sa Vojskom Srbije, naročito po pitanju verske službe u Vojsci, umesto episkopa šumadijskog Jovana izabran je episkop timočki Ilarion. U Svetom sinodu je prestao mandat episkopima zvorničko-tuzlanskom Fotiju i žičkom Justinu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Irineja, episkopi šumadijski Jovan i bački Irinej.

Sabor se upoznao sa sadržajem izveštaja o radovima na oslikavanju i ukrašavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, o crkvenoj prosveti, o radu Svetog sinoda, Patrijaršijskog upravnog odbora, Fondacije za Kosovo i Metohiju, Dobrotovorne fondacije SPC „Čovekoljublje“, Pokloničke agencije „Dobročinstvo“, Informativne službe SPC, saborskog Odbora za Jasenovac i Verske službe u Vojsci Srbije i u Oružanim snagama BiH, kao i sa sadržajem izveštaja eparhijskih arhijereja o njihovom radu.

Opšta je konstatacija Sabora da je sve više problema po eparhijama: drastično se smanjuje broj stanovnika u seoskim sredinama, pa tako i broj vernika, a bela kuga hara svugde, zbog čega Srbima preti demografska katastrofa.

Albanski ekstremisti i dalje, sve provokativnije, deluju ne samo na KiM, nego i u Eparhiji vranjskoj (Preševo), rumunski propagandisti intenziviraju svoje delovanje protiv kanonskog poretka Crkve u eparhijama timočkoj i braničevskoj, a to čine u okviru projekta rumunizacije vlaškog i vlahojezičnog dela stanovništva istočne Srbije, a na sličan način postupaju i izvesni bugarski krugovi u Eparhiji vranjskoj (Bosilegrad).

– Posebno je alarmantno stanje u Crnoj Gori, gde državni aparat vodi diskriminatorsku kampanju protiv zakonite Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, favorizuje beznačajnu sekticu Miraša Dedeića, pri čemu istovremeno vrši stalni pritisak na srpski narod pokušavajući da mu nametne crnogorstvo kao nacionalni identitet – zaključili su srpski arhijereji.

Sabor je istakao da su odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama besprekorni, uz žalosni izuzetak ponašanja Rumunske pravoslavne crkve i besmislene inicijative Bugarske patrijaršije da se nezvano i nekanonski umeša u pitanje rešavanja statusa raskolničke „Makedonske pravoslavne crkve“. Sabor je izrazio i punu solidarnost s mučeničkom sestrinskom Crkvom u Ukrajini, izloženoj najgrubljem gonjenju od strane režima u Kijevu.

Članovi Svetog arhijerejskog sabora SPC na ovogodišnjem zasedanju / Foto Srpska prvavoslavna crkva
Članovi Svetog arhijerejskog sabora SPC na ovogodišnjem zasedanju / Foto Srpska prvavoslavna crkva

Konstatovano je da su odnosi sa Rimokatoličkom crkvom, crkvama reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, što ne važi za odnose sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, u kojoj, pored dobronamernih biskupa koji deluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji i dobar broj biskupa neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike. Sabor je izrazio nadu da će oni prvi izvršiti veći uticaj na hrvatske rimokatoličke vernike nego ovi drugi.

SVETINjA BRAKA I PORODICE

Sabor je posebnu pažnju posvetio svetinji braka i porodice. Potvrdio je svoju prošlogodišnju odluku o osnivanju posebnog odbora pri Svetom sinodu koji će se baviti tom problematikom, kao i odbora za bioetiku i ekologiju.

Autor: V. MITRIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: