Ako neće država, institucije entiteta će procesuirati ratne zločine

Datum objave: četvrtak, 5 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

stasa_kosarac.jpg

Tužilaštvo BiH ima dovoljno činjenica da procesuira ratno političko i vojno rukovodstvo tzv. Republike BiH za ratne zločine, ali ukoliko to ne bude učinjeno na nivou države, biće urađeno pred institucijama entiteta – rekao je Srni Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac

Košarac kaže da bi Tužilaštvo BiH u slučaju “Dobrovoljačka ulica” moglo ponoviti identičan scenarij kao i u predmetu “Tuzlanska kolona”, ali da Republika Srpska neće odustati od procesuiranja odgovornih za ratne zločine u BiH.

“Imamo dovoljno argumenata. Svi oni koji su činili ratne zločine u BiH biće procesuirani pred institucijama entiteta, ako to ne bude slučaj na nivou države BiH” – naglasio je Košarac.

On je istakao da je očigledno da pravosudne institucije na nivou BiH ne žele da procesuiraju određene slučajeve zbog uticaja stranaca i bošnjačke političke elite.

Košarac je podsjetio da je procesuiranje odgovornih za predmet “Tuzlanska kolona” zaustavio strani tužilac u Tužilaštvu BiH Dejvid Švendimen prilikom odlaska iz BiH.

S obzirom da ključnu ulogu u imenovanju tužilaca u Tužilaštvo BiH imaju stranci, Košarac kaže da ne mogu biti optimistični da će drugačije biti i u slučaju “Dobrovoljačka ulica”.

“Praksa je pokazala da takvo prisustvo stranaca pod patronatom OHR-a u pravosudnim institucijama na nivou BiH ne doprinosi rješavanju otvorenih pitanja s aspekta procesuiranja ratnog zločina”, dodao je Košarac.

U medijima u Federaciji BiH pojavile su se nezvanične informacije da će Tužilaštvo BiH obustaviti istragu i postupak protiv Jovana Divjaka i Ejupa Ganića u predmetu “Dobrovoljačka”.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da tužilačka odluka u predmetu Dobrovoljačka nije donesena.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je juče da nema informacija o obustavljanju istrage.

U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42 vojnika tadašnje JNA, ranjena su 73 vojnika, a 215 je zarobljeno.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top