Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Akcioni centar „Remzi Klark“ isprašio Olbrajtovu u Njujorku: „Fašisto! Masovni ubico!“

U BRUKLINU NASTUPILA U SALI JEVREJSKE OPŠTINE BET ELOHIM, ALI DOČEKANA „NA NOŽ“

Sara Flauders iz Međunarodnog akcionog centra „proteruje“ Medlin Olbrajt
Sara Flauders iz Međunarodnog akcionog centra „proteruje“ Medlin Olbrajt

– Izlaganje Olbrajtove je prekidano šest puta, od strane šest različitih demonstranata, koji su se istinom suprotstavili sili i držali u rukama transparente sa natpisom „Olbrajtova je ratni zločinac!“

– Beri LITUČI, vanredni profesor istorije na Medgar Evers koledžu u Njujorku, nazvao je istupanje Olbrajtove u sinagogi „neopisivom sramotom“: „Olbratova je organizovala razbijanje i bombardovanje Jugoslavije 90-ih, kao i angažovanje fašističkih i terorističkih snaga, koje su ubile i mučile hiljade muškaraca, žena i dece. Olbrajtova je u Hrvatskoj podržavala poznatog rasistu Franju Tuđmana, a u Bosni Aliju Izetbegovića, pripadnika i nosioca političkih ideja SS Handžar divizije bosanskih muslimana u Drugom svetskom ratu“

Autor: Miloš RAIČKOVIĆ

BRUKLIN, Njujork – „Ratni zločinac! U zatvor! Masovni ubico! Fašisto!” i „Olbrajtova fašisto ne možeš se skriti! Za genocid ćemo te osuditi!”

Demonstranti su vičući upućivali ove parole i slogane ka Medlin Olbrajt, bivšem Klintonovom državnom sekretaru, tokom njenog predavanja u Bruklinu (Njujork) 10. aprila ove godine.

Izlaganje Olbrajtove je prekidano šest puta, od strane šest različitih demonstranata, koji su se istinom suprotstavili sili i držali u rukama transparente sa natpisom „Olbrajtova je ratni zločinac!“.

Olbrajtova ovih dana promoviše svoju novu knjigu „Pažnja, fašizam!“. Promotivna tura je počela 9. aprila na Menhetnu u knjižari Barnes & Noble, gde je morala da se suoči sa istim optužujućim rečima. Posle Bruklina, ona će turu nastaviti po drugim velikim gradovima SAD.

Olbrajt pokušava da iskoristi svoju dobro izreklamiranu turu da bi se suprotstavljala Trampu. Ali čime? Promovišući nove američke agresije i upućujući pretnje Rusiji, Kini, Venecueli, Siriji i Iranu.

Nastup Olbrajtove u Bruklinu, koji je organizovala Opštinska knjižara, odvijao se u sali jevrejske opštine Bet Elohim u četvrti Park Sloup. Moderator večeri, Bruk Gledston, voditeljka radija WNYC ispoljila je izuzetno neprijateljski stav prema demonstrantima, izražavajući time i stav svoje „javne“ radio-stanice, koji se svodi na suzbijanje antiratnih stavova.

U protestu, koji je u izuzetno kratkom roku organizovao Međunarodni akcioni centar „Remzi Klark“, učestvovalo je dvadesetak aktivista – živopisna grupa različitih generacija i nacionalnosti, među kojima je bilo više studenata i profesora Siti Univerziteta.

Posle protesta ispred Opštinske knjižare, grupa se uputila do ulaza u Bet Elohim, gde su delili flajere sa podacima o zločinima Olbrajtove. Većina posetilaca promocije, koji su platili 32 dolara za ulaznicu i knjigu, nisu znali osnovne činjenice o Olbrajtovoj.

Dok je bila državni sekretar, Olbrajtova, koja sada istupa kao opozicija „kriminalnoj Trampovoj administraciji“, javno je branila politiku koja je izazvala nebrojene ljudske žrtve i patnje širom sveta, uključujući nastavak genocidnih sankcija protiv Iraka, koje su ubile više od pola miliona dece.

Olbrajtova je učestvovala u organizovanju sankcija i 78 dana bombardovanja Jugoslavije 1999, a promovisala je i sankcije protiv Irana i Koreje.

Beri Lituči, vanredni profesor istorije na Medgar Evers koledžu u Njujorku, nazvao je istupanje Olbrajtove u sinagogi „neopisivom sramotom“.

Lituči je podvukao: „Olbrajtova je organizovala razbijanje i bombardovanje Jugoslavije 90-ih, kao i angažovanje fašističkih i terorističkih snaga, koje su ubile i mučile hiljade muškaraca, žena i dece. Olbrajtova je u Hrvatskoj podržavala poznatog rasistu Franju Tuđmana, a u Bosni Aliju Izetbegovića, pripadnika i nosioca političkih ideja SS Handžar divizije bosanskih muslimana u Drugom svetskom ratu.“

Lituči je autor knjige „Jasenovac i Holokaust u Jugoslaviji“, koja se bavi genocidima koje su počinile Nemačka i Hrvatska.

Lituči dodaje: „Takođe je nečuveno da Olbrajtova glumi antifašistu i zaštitnika slobode govora, a zna se da ne samo što je dovela fašiste na vlast, nego je i odgovorna za ubistvo 16 novinara i saradnika RTS-a 1999, jer su se drznuli da izveštavaju o tome kako Olbrajtova bombarduje njihovu zemlju. To je njena predstava o slobodi govora – sloboda samo za fašiste kao što je ona.“

Iste te 1999, troje kineskih novinara koji su izveštavali o NATO agresiji, ubijeni su kada je njihovu sobu u Kineskoj ambasadi u Beogradu pogodio američki projektil.

Protesti protiv ratnog zločinca Olbrajtove će se nastaviti, gde god da se pojavi – od Praga i Bratislave, do gradova širom SAD. Nećemo nikad zaboraviti!

Dole rat!

Preveo: Vladimir Kršljanin

(Workers World)

Izvor: FAKTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: