Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Akcija Dveri „Staro Sajmište” – neprijatelj hoće da zaboravimo!

Datum objave: utorak, 30 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/staro-sajmiste-dveri.jpg

 

Nakon čišćenja i deljenja informativnog materijala, na mestu gde se nalazio logor Staro Sajmište održan je parastos . Služili su protojerej Zoran Kerezović i protođakon Damjan Božić uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja. Okupljeni građani su posle službe zapalili sveće i saslušali obraćanja najpre ogranizatora akcije Milana Ginića – saborca povereništva Dveri – Novi Beograd, istoričara Radovana Damjanovića, Miodraga Kojića osnivača udruženja „Ćirilica“ i člana starešinstva Dveri, Danila Tvrdišića.Snimljen je i video zapis toka akcije i dokumentarni materijal o životu na Starom Sajmištu danas.

Danilo Tvrdišić je u svom izlaganju ukazao da se nada i da veruje da će ova akcija uroditi plodom i da će se na mestu zloglasnog logora Staro Sajmište osnovati memorijalni kompleks. Tvrdišić je takođe ukazao da veruje i da se nada da će Srbija biti zemlja u kojoj će prva oznaka koju će ugledati stranci na graničnim prelazima i na surčinskom aerodromu biti tabla na kojoj će različitim svetskim jezicima pisati tekst: Putniče namerniče, dolaziš u državu čiji većinski, srpski narod, samo u dvadesetom veku doživeo trostruki genocid. “Došli smo ovde da se poklonomimo senima stradalnika, da se pomolimo za njihovu dušu, da očistimo prilaze ovom spomeniku. Ali postoji još jedan podjednako značajan razlog zašto smo se ovde okupili”, Tvrdišić je na kraju dodao, “Došli smo ovde da upozorimo srpsku javnost, medije, političare da postoji realna oposnast da se stradanje ponovi u 21. veku. Prvi i najočigledniji znak i pokazatelj da se stradanje može ponoviti je zaborav. Naši neprijatelji hoće da nas anesteziraju, da nas uljuljukaju šarenim lažama o silnim evropskim budućnostima. Naši neprijateljim hoće da zaboravimo i Jadovno i Jasenovac, i Staro Sajmište i Staru Gradišku, i bezbrojna “pasja groblja” širom bivše Jugoslavije. Hoće da zaboravimo i Kravice, i Bratunac, i Klečku i druga stratišta u poslednjem ratu.”

Poverenštvo Dveri – Novi Beograd se iskreno nada da će akcija koju su sproveli na godišnjicu formiranja logora imati odjeka i da će se konačno nešto preduzeti po pitanju naše inicijative – da se prostor gde je desetine hiljada ljudi stradalo i preživelo torturu konačno uredi i obeleži na način koji će biti dostojan svih žrtava. Takođe je istaknuto da je od nacionalnog interesa da se na ovom mestu formira memorijani centar koji bi u svom sastavu imao i naučno-istraživački institut koji bi se na neposredan, temeljan i nezavisan način bavio temom genocida izvršenim nad srpskim narodom, sa ciljem da se sazna konačan broj žrtava koji sve do danas nije otkriven i da se označe njihovi krvnici i dželati!

 

Poverenišvo Dveri na Novom Beogradu

 

Izvor: DVERI SRPSKE
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top