fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Akcija: Država da gradi spomenik, narod da pomogne

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/akcija-smoneik-zrtvama.jpg

„Podignimo spomenik žrtvama genocida“ naišla na veliku podršku u javnosti. Inicijativni odbor, u kojem su eminentne ličnosti, ideju o spomen-obeležju
predstaviće državnim institucijama

 

SERIJA „Podignimo spomenik svim žrtvama ustaškog genocida, od Jasenovca do ’Oluje’“, koju su pokrenule „Večernje novosti“ i tokom prethodnih dana objavile osam nastavaka, izazvala
je ogromno interesovanje javnosti, ne samo stručne. Osim akademika, uglednih profesora,
istoričara i književnika koji istražuju zločine nad Srbima u 20. veku, javljaju nam
se bivši ratnici, logoraši, potomci žrtava i svedoci genocida, iz svih krajeva zemlje
i rasejanja apelom da se „u ime nevinih stradalnika konačno podigne srpski Jad
Vašam“.

 

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/akcija-smoneik-zrtvama.jpg

 

Ovu veličanstvenu ideju da se od zaborava otrgnu svi nevino stradali u logorima smrti, lansirao je desetostruki nosilac Olimpijskih medalja i trostruki šampion Jugoslavije, naš istaknuti šahovski velemajstor Aleksandar Matanović.

Sada bi to što je tokom prethodnih dana iskazano u našim novinama, uz podršku sveukupne javnosti, trebalo pretvoriti u – delo. Predlagač ove akcije, u razgovorima i uz konsultaciju sa poznatim učesnicima u našoj anketi, smatra da je najbolje formirati Inicijativni odbor koji će ideju predstaviti nadležnim državnim institucijama.

Pošto su i one iskazale blagonaklonost, moglo bi se očekivati da se i država uključi i zajedno sa „Novostima“ i brojnim darodavcima, kojih će sigurno biti, povede akciju o podizanju spomenika, spomen-obeležja, spomen-muzeja ili memorijalnog centra, svejedno za koju se varijantu opredele.

Očigledno, bila bi velika društvena, politička i kulturna greška da se ideja ne realizuje. Očekujemo narednih nedelja i reagovanje nadležnih državnih institucija uvereni da ovo spomen-obeležje mora da se podigne kao dug prema žrtvama koje još nismo ni pobrojali.

„Novosti“ će i dalje voditi medijsku akciju „da podignemo jedan spomenik na čijim zidovima će biti ispisane brojke, podaci, imena logora: Jasenovac, Sajmište, Gradiška Stara, Donja Gradina, Jadovno, Jastrebarsko, Gospić, Đakovo, Sisak, Lepoglava, Pag, Kerestinec, Livno…“ Tako ćemo, kao što kaže Aleksandar Matanović, odužiti dug. Da naš glas bude i zavet, i doprinos, i nada da nova pokolenja, ne samo srpskog naroda, neće biti izložena progonima, prekrštavanju, nožu.

 

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

 

Vezane vijesti:

Sramna licitiranja srpskim žrtvama

Akcija: I žrtve nas okupljaju

Akcija: Pogrom Srba još traje

Akcija: Spomenik ustaškim žrtvama

Akcija: Spomenik ustaškim žrtvama 

Akcija: Žrtve ustaša imaju pravo na ime

Akcija: Zaborav je drugo ubistvo nevinih

 

 

 

 

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: