fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Акција: Држава да гради споменик, народ да помогне

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/akcija-smoneik-zrtvama.jpg

„Подигнимо споменик жртвама геноцида“ наишла на велику подршку у jавности. Инициjативни одбор, у коjем су еминентне личности, идеjу о спомен-обележjу
представиће државним институциjама

 

СЕРИЈА „Подигнимо споменик свим жртвама усташког геноцида, од Јасеновца до ’Олуjе’“, коjу су покренуле „Вечерње новости“ и током претходних дана обjавиле осам наставака, изазвала
jе огромно интересовање jавности, не само стручне. Осим академика, угледних професора,
историчара и књижевника коjи истражуjу злочине над Србима у 20. веку, jављаjу нам
се бивши ратници, логораши, потомци жртава и сведоци геноцида, из свих краjева земље
и расеjања апелом да се „у име невиних страдалника коначно подигне српски Јад
Вашам“.

 

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/akcija-smoneik-zrtvama.jpg

 

Ову величанствену идеjу да се од заборава отргну сви невино страдали у логорима смрти, лансирао jе десетоструки носилац Олимпиjских медаља и троструки шампион Југославиjе, наш истакнути шаховски велемаjстор Александар Матановић.

Сада би то што jе током претходних дана исказано у нашим новинама, уз подршку свеукупне jавности, требало претворити у – дело. Предлагач ове акциjе, у разговорима и уз консултациjу са познатим учесницима у нашоj анкети, сматра да jе наjбоље формирати Инициjативни одбор коjи ће идеjу представити надлежним државним институциjама.

Пошто су и оне исказале благонаклоност, могло би се очекивати да се и држава укључи и заjедно са „Новостима“ и броjним дародавцима, коjих ће сигурно бити, поведе акциjу о подизању споменика, спомен-обележjа, спомен-музеjа или мемориjалног центра, свеjедно за коjу се вариjанту определе.

Очигледно, била би велика друштвена, политичка и културна грешка да се идеjа не реализуjе. Очекуjемо наредних недеља и реаговање надлежних државних институциjа уверени да ово спомен-обележjе мора да се подигне као дуг према жртвама коjе jош нисмо ни поброjали.

„Новости“ ће и даље водити медиjску акциjу „да подигнемо jедан споменик на чиjим зидовима ће бити исписане броjке, подаци, имена логора: Јасеновац, Саjмиште, Градишка Стара, Доња Градина, Јадовно, Јастребарско, Госпић, Ђаково, Сисак, Лепоглава, Паг, Керестинец, Ливно…“ Тако ћемо, као што каже Александар Матановић, одужити дуг. Да наш глас буде и завет, и допринос, и нада да нова поколења, не само српског народа, неће бити изложена прогонима, прекрштавању, ножу.

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

 

Везане виjести:

Срамна лицитирања српским жртвама

Акциjа: И жртве нас окупљаjу

Акциjа: Погром Срба jош траjе

Акциjа: Споменик усташким жртвама

Акциjа: Споменик усташким жртвама 

Акциjа: Жртве усташа имаjу право на име

Акциjа: Заборав jе друго убиство невиних

 

 

 

 

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: