Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Akcija: Država da gradi spomenik, narod da pomogne

Datum objave: subota, 23 februara, 2013
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/akcija-smoneik-zrtvama.jpg

“Podignimo spomenik žrtvama genocida” naišla na veliku podršku u javnosti. Inicijativni odbor, u kojem su eminentne ličnosti, ideju o spomen-obeležju
predstaviće državnim institucijama

 

SERIJA “Podignimo spomenik svim žrtvama ustaškog genocida, od Jasenovca do ’Oluje’”, koju su pokrenule “Večernje novosti” i tokom prethodnih dana objavile osam nastavaka, izazvala
je ogromno interesovanje javnosti, ne samo stručne. Osim akademika, uglednih profesora,
istoričara i književnika koji istražuju zločine nad Srbima u 20. veku, javljaju nam
se bivši ratnici, logoraši, potomci žrtava i svedoci genocida, iz svih krajeva zemlje
i rasejanja apelom da se “u ime nevinih stradalnika konačno podigne srpski Jad
Vašam”.

 

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/akcija-smoneik-zrtvama.jpg

 

Ovu veličanstvenu ideju da se od zaborava otrgnu svi nevino stradali u logorima smrti, lansirao je desetostruki nosilac Olimpijskih medalja i trostruki šampion Jugoslavije, naš istaknuti šahovski velemajstor Aleksandar Matanović.

Sada bi to što je tokom prethodnih dana iskazano u našim novinama, uz podršku sveukupne javnosti, trebalo pretvoriti u – delo. Predlagač ove akcije, u razgovorima i uz konsultaciju sa poznatim učesnicima u našoj anketi, smatra da je najbolje formirati Inicijativni odbor koji će ideju predstaviti nadležnim državnim institucijama.

Pošto su i one iskazale blagonaklonost, moglo bi se očekivati da se i država uključi i zajedno sa “Novostima” i brojnim darodavcima, kojih će sigurno biti, povede akciju o podizanju spomenika, spomen-obeležja, spomen-muzeja ili memorijalnog centra, svejedno za koju se varijantu opredele.

Očigledno, bila bi velika društvena, politička i kulturna greška da se ideja ne realizuje. Očekujemo narednih nedelja i reagovanje nadležnih državnih institucija uvereni da ovo spomen-obeležje mora da se podigne kao dug prema žrtvama koje još nismo ni pobrojali.

“Novosti” će i dalje voditi medijsku akciju “da podignemo jedan spomenik na čijim zidovima će biti ispisane brojke, podaci, imena logora: Jasenovac, Sajmište, Gradiška Stara, Donja Gradina, Jadovno, Jastrebarsko, Gospić, Đakovo, Sisak, Lepoglava, Pag, Kerestinec, Livno…” Tako ćemo, kao što kaže Aleksandar Matanović, odužiti dug. Da naš glas bude i zavet, i doprinos, i nada da nova pokolenja, ne samo srpskog naroda, neće biti izložena progonima, prekrštavanju, nožu.

 

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

 

Vezane vijesti:

Sramna licitiranja srpskim žrtvama

Akcija: I žrtve nas okupljaju

Akcija: Pogrom Srba još traje

Akcija: Spomenik ustaškim žrtvama

Akcija: Spomenik ustaškim žrtvama 

Akcija: Žrtve ustaša imaju pravo na ime

Akcija: Zaborav je drugo ubistvo nevinih

 

 

 

 

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top