fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

A i dalje tvrde da je Hrvat: Ustaše u Jasenovcu surovo pobile 11 rođaka Nikole Tesle!

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Prezimenjaci Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine. Ove podatke moguće je pogledati na sajtu „Jusp-jasenovac.hr“, posvećenom ubijenim ljudima u tom koncentracionom logoru.

U logoru Jasenovac je za vreme Drugog svetskog rata ubijeno 11 ljudi koji su nosili prezime Tesla, poput najpoznatijeg srpskog naučnika. Među ustaškim žrtvama su bile tri žene i osam muškaraca.

Pitanje broja žrtava bilo je predmet manipulacija, jer su se procene kretale od nekoliko hiljada do oko 30.000 u Hrvatskoj i od 700.000 do milion žrtava u Srbiji.

Ono što je sigurno, jeste da je u logoru smrti nastradalo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić. Logori Jedan i Dva bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava.

Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac Tri), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum. U Donjoj Gradini, sa druge strane reke Save, vršena su pogubljenja.

Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika.

Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91.Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijeno je i spaljeno zajedno s logorskim objektima.

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945.

Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945. godine, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.

(telegraf.rs)

Izvor: CARSA

 

Vezane vijesti:

Nikola Tesla u krilu Pravoslavlja | Jadovno 1941.

Nova hrvatska podvala: Nikola Tesla je Vlah! | Jadovno 1941.

Poreklo roditelja Nikole Tesle: „Kolijevka mojih djedova …

Na ognjištu Nikole Tesle | Jadovno 1941.

AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ: Hrvatsko svojatanje Nikole …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: