fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НА ЕВИДЕНЦИЈИ 283 ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ СРБА

veritas.jpgБЕОГРАД,  /СРНА/ – На евиденциjи Документационо-информативног центра „Веритас“ налазе се имена 283 Срба, међу коjим 57 жена и деветоро дjеце, узраста до 14 година, погинулих и несталих у акциjи „Бљесак“ и послиjе ње.

У саопштењу „Веритаса“ наводи се да су Хрвати покопали 168 убиjених Срба, наjвише под ознаком „непознат“, од коjих су у посљедње двиjе године ексхумирали 111 посмртних остатака /28 из Медара, 34 из Окучана, 48 из Врбовљана и jедан из Шеовице/.

Од укупног броjа жртава до сада jе расвиjетљена судбина само 75 лица, од тога 37 на подручjу Републике Српске, било да су авионским бомбама или артиљериjским гранатама убиjени на десноj обали Саве, било да су на ту страну риjеке мртви превезени или умрли од задобиjених повреда, док су осталих 38 идентификовани од марта прошле до априла ове године.

Међу идентификованима су и посмртни остаци осам чланова породице Вуковић из Медара: Ранка (1955), његове супруге Анђелиjе (1959), њихове двоjе дjеце, Горана (1984) и Гордане (1987), Ранковог брата Милутина (1945), његове супруге Цвиjете (1950), њихове кћерке Драгане (1988) и Зорана (1970), сина њиховог трећег брата Славка.

Приjе десетак дана идентификовани су и посмртни остаци Катарине Влаисављевић (1920), коjу су, заjедно са Зорком Томић (1923), Драгицом Ђумић (1919) и Анком Нинковић (1915), такође из Медара, припадници хрватске воjске заклали у кући Зорке Томић, гдjе су се биле склониле у току ове агресиjе, с тим да се за посмртним остацима остале три жртве jош трага.

]Цивили коjи нису могли или нису жељели напустити своjа огњишта, ако су имали срећу да преживе, смjештени су у логоре за цивиле, а за то вриjеме православне светиње и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена.

Ускоро су и ови цивили, уз помоћ заштитиних снага УН и хуманитарних организациjа, превезени у Републику Српску и Србиjу, од коjих се за све ове године вратило око хиљаду и по људи, углавном стариjих људи, док су се остали расули по циjелом свиjету.

Око 1.450 припадника Српске Воjске Краjине jе заробљено, већина на превару уз помоћ заштитних снага УН. Након заробљавања хрватски судови су осудили велики броj Срба на дугогодишње казне затворе за разне ратне злочине, коjе су издржавали у злогласном затвору Лепоглава, а неколико десетина заробљеника прошло jе вишегодишње специjалне тортуре „коначишта за заробљенике“ Лора у Сплиту.

Хрватски генерали коjи су, по налогу Фрање Туђмана, Гоjка Шушка, Јанка Бобетка и Имре Аготића, испланирали и извели акциjу под звучним називом „Бљесак“, jош су на слободи, овjенчани славом хрватских националних хероjа.

МУП Републике Српске у току 2008. године поднио jе кривичне приjаве Тужилаштву БиХ – Одjељењу за ратне злочине против наjвиших представника хрватске воjске и полициjе за ратне злочине почињене над Србима на подручjу западне Славониjе и Републике Српске за вриjеме акциjе „Бљесак“, али jе предмет jош у „фази анализе“.

И Тужилаштво за ратне злочине Србиjе, послиjе идентификациjе и сахране десеторо мjештана села Медари у марту прошле године, отворило jе преткривични поступак за кривично дjело ратног злочина против цивилног становништва почињеног у том селу, у коjем jе у акциjи „Бљесак“ измасакрирано 23 житеља, међу коjима jе 12 жена и троjе дjеце старости од осам до jеданаест година, али jе и оваj предмет jош у „фази прикупљања информациjа“.

На комеморациjи жртвама бившег концентрационог логора у Јасеновцу, одржаноj десетак дана пред ову годишњицу, нико од говорника, међу коjима су били предсjедник државе, предсjедник Владе и предсjедник Сабора Хрватске, иако су са позициjа антифашизма жестоко осуђивали усташке злочине у том логору, и не спомену жртве међу западнославонским Србима од 1991. до 1995. године, коjи су страдали у Пакрачкоj Пољани, Шњегавићу, Машићкоj Шаговини, „Бљеску“…, коjих jе, према „Веритасовим“ подацима, 1.104, од чега се око половине jош воде као нестали (547).

Сjећање на жртве из акциjе „Бљесак“ обиљежиће се сутра, служењем парастоса у храму Светог Марка у Београду и у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, гдjе ће, по седамнаести пут, са „моста спаса“, спустити виjенце у риjеку Саву, наводи се у саопштењу.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: