fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обиљежавање 26-те годишњице страдања српског народа Западне Славоније у агресији хрватске војске под називом „Бљесак“

Удружење породица „Суза“, обавјештава да се због Вскршњих празника помјера датум  обиљежавања  26-те годишњице страдања српског народа Западне Славоније у агресији хрватске војске под називом „Бљесак“.
Помен жртвама Фото: Бета
Помен жртвама Фото: Бета

Тужна годишњица обиљежиће се у недељу, деветог маја, 2021. године са почетком у 11 часова и 30 минута

Свештенство цркве „Свети Марко“ служиће ПОМЕН жртвама а послије тога положићемо вијенац и руже на споменик жртвама ратова деведесетих у Ташмајданском парку.

Војну операцију „Бљесак” спровеле су хрватске војне и полицијске снаге, Првог маја 1995. године на територији западне Славоније, која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине.

У вријеме напада, подручје западне Славоније било је под заштитом снага УН-а. За само 36 сати протјерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или нестало, међу којима је 57 жена и деветоро дјеце. Избјегличка колона Срба који су се спасавали пред хрватском војском и полицијом на путу према Републици Српској  гађана је авионским бомбама и топовским пројектилима.

По завршетку ратних дејстава, Хрвати су покупили и покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком “непознат”, велики број њих ни до данас није ексхумиран ни идентификован.

Председница:

Драгана Ђукић


Везане вијести:

Откривен споменик страдалима у злочиначкој акцији “Бљесак” (ФОТО/ВИДЕО)

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: