fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Propao pokušaj rušenja Krstionice na Ostrvu cvijeća, okupljeni građani brane svetinju (FOTO)

Krstionica - Foto V.K.
Krstionica – Foto V.K.

Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma i firme koju je ono angažovalo da rano jutros sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, nije uspeo

Na Ostrvu cvijeća na kome se nalazi krstionica, od ranih jutarnjih sati okupilo se sveštenstvo i nekoliko stotina građana koji ne dozvoljavaju rušenje krstionice i poručuju da se odatle neće povući dok država ne odustane od rušenja.

Izvršitelji su do krstionice pokušali da dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopnu bilo prisutno više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija, javljaju Vijesti.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer je „ovo teritorija Crne Gore i treba da se sklone“.

Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku kotorsku, „pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju“, prenose Vijesti.

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Na prevlaci je prisutno nekoliko stotina građana iz cijele Boke kotorske, a među okupljenima su i predstavnici pojedinih opozicionih političkih partija.

Služena je liturgija, a okupljeni tvrde da se neće razilaziti dok god država ne odustane od namere da sruši krstionicu, jer takav potez Vlade oni doživljavaju kao „diskriminaciju i selektivnu primenu zakona, s obzirom da na samo nekoliko stotina metara udaljenosti od ove lokacije postoji više desetina nelegalno podignutih objekata, ponti i bespravno zagrađenih privatnih plaža, a koje inspekcija ili ne vidi, ili ništa ne preduzima tim povodom“, prenele su “Vijesti”.

Veliki narod dočekao episkopa dioklijskog Metodija, rečima: „Dobrodošli vladiko u slobodnu Boku kotorsku“. Policija je udaljena od Krstionice pod čijim svodovima je obavljena sveta liturgija.

Na mestu koje je natopljeno krvlju 72 sveta mučenika na Miholjskoj prevlaci kod Tivta sveštenstvo imonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske sa vernim narodom čeka bagere da “udare” na crkvicu- krstionica na vodi koja je odlukom Ministarstva turizma i održivog razvoja predviđena za rušenje. Rano jutros stigli su pripadnici policije koji obezbeđuju teške mašine u sprovođenju odluke. Resorni ministar Pavle Radulović poručio je da će “sporni objekat” biti srušen.

– Kako smo srušili objekte u Baru, Ulcinju, tako ćemo i ovaj apsolutno jednako – izjavio je Radulović.

Protojerej Mijajlo Backović pozvao je okupljene policajce da se povuku i pođu kućama.

– Zagrlite svoju decu kako bi bili ponosni na svoje očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju, kazao je prota, koji je još u ponedeljak pozvao vernike da se okupe u što većem broju i “molitvom zagrle” Krstionicu –“Suzu Njegoševu”.

Krstionica se nalazi u samom moru i samo je obnavljanje one stare građevine od pre više 11 vekova kada su je zidale vredne ruke tadašnjih neimara, u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, koja je uspostavljena 1220.godine.

U 15.veku, posle mletačkih osvajanja, odnesena je u Veneciju, a za vreme NDH 1942. godine preneta je u Hrvatsku gde se i danas nalazi. iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da se u manastiru Miholjska Prevlaka svakodnevno obavljaju krštenja i da je sve više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Autor: V.K./AGENCIJE

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: