fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

35 godina od smrti Diane Budisavljević

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/diana-budisavljevic.jpg

Danas se navršava 35 godina od smrti Diane Budisavljević, heroine koja je u Drugom svjetskom ratu iz ustaških logora spasila 12 hiljada djece.

Povodom 35 godina od smrti Diane Budisavljević, večeras će u Gimnaziji u Banjaluci biti održana tribina o ovoj heroini.

Djeca koju je spasavala Dijana Budisavljević bila su uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela. Ova akcija je bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom sjvetskom ratu. Ipak, od posljedica boravka u logorima, poslije spasavanja je umrlo oko 3200 djece.

Kaže da je osjetio strahote ustaških progona u Drugom svjetskom ratu i kao jedanaestogodišnji dječak odveden je sa majkom , sestrom i bratom u logor. Iz logora je izbavljen upravo u vrijeme akcije spasavanja djece koju je vodila Diana Budisavljević.

Miloš Milinović, publicista i novinar iz Banjaluke , priprema knjigu “ Dianina djeca’. On podržava inicijativu da jedna od ulica ili trgova u Banjaluci dobije ime Diane Budisavljević.

“To je način da pokažemo koliko nam je stalo do nekoga ko je učinio takvu uslugu Srbima, da ga nismo zaboravili“, kaže Milinović. “Diana Budisavljević je svojim djelom može svrstati u jednu od najvećih srpskih dobrotvorki“,smatra Miloš Milinović, novinar i publicista iz Banjaluke.

Senator i šef predstavništa Republike Srpske u Izraelu, Arie Livne, kome je porodica stradala u holokaustu i koji je preživio stradanje i progone u Drugom svjetskom ratu rekao je za Radio Republike Srpske da treba učiniti sve da se sačuvaju uspomene na hrabre ljude, kao što je bila Diana Budisavljević, koja je spasavajući djecu iz ustaških logora rizikovala sopstveni život.

“Diana Budisavljević je bila legendarna ličnost. Ono što je ona radila je pravo herojstvo, humanizam i prava vjera da svaki čovjek ima pravo da živi bez obzira na nacionalnost, boju kože ili religiju“.

Arie Livne ističići veliki poduhvat Diane Budisavljević,navodi da je malo učinjeno kako bi se u svijetu čulo za ime Diane Budisavljević.

“Potrebno je, iako sa zakašnjenjem uraditi sve kako bismo se na dostojanstven način odužili Diani Budisavljević, za njeno herojstvo,koja je kao austrijanka spasavala srspsku djecu iz ustaških logora“

Diana Budisavljević rođena je u Inzbruku, 15. januara 1891., a preminula na današnji dan 20. avgusta 1978. godine u Inzbruku u Austriji.

Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Da bi sačuvala podatke o djeci koju je zbrinjavala tokom rata, vodila je kartoteku o njima, s nadom da bi jednoga dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama.

Prema “Dnevniku “ koji je vodila za vrijeme rata, rad na pomoći i spasavanju srpskih žena i djece iz logora je započela u drugoj polovini oktobra 1941. kada je saznala za veliku akciju pomoći koju je Jevrejska opština u Zagrebu organizovala za svoje zatočene članove.

Povodom 35 godina od smrti Diane Budisavljević, večeras će u Gimnaziji u Banjaluci biti održana tribina. O Diani Budisavljeviće govoriće Arie Livne, senator i šef predstavništva Republike Srpske u Izraelu, Ratko Dmitrović, direktor i glavni urednik Večernjih novosti koje su posljednjih godina serijom članaka značajno afirmisali akciju Diane Budisavljević, Tihomir Stanić, glumac i producent koji radi na filmu o Diani Budisavljević, Zoran Pejašinović, domaćin tribine, direktor Gimnazije.

Tribina se organizuje radi pokretanja inicijative za podizanje spomenika Diani Budisavljević u Banjaluci, prijedlog da Banja Luka dobije ulicu Diane Budisavljević, kao i iniciranja za izdavanje “ Dnevnika “ Diane Budisavljević na srpskom jeziku.

Pripremila Radmila Karanović

Izvor: RTRS

 

Vezane vijesti:

TRIBINA O DIANI BUDISAVLjEVIĆ

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: