Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

27 godina od ubistva Capraških Srba

Datum objave: sreda, 22 avgusta, 2018
Objavljeno u Banija, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Danas se navršava 27 godina od ubistva 15 i ranjavanja više desetina srpskih civila u capraškim selima na području Siska, za koje niko nije krivično odgovarao, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Veritas (foto: veritas.org.rs)
Veritas (foto: veritas.org.rs)

Iz “Veritasa” podsjećaju da su 22. avgusta 1991. godine u ranim jutarnjim časovima, pripadnici MUP-a i zengi u transporterima sa oznakama JNA protutnjali kroz srpska sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani nasumice pucajući na lokalno stanovništvo, a da su ih u njihovom krvavom pohodu zaustavili mještani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu.

Nakon što je ubijeno 15 srpskih civila, Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, sa sjedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

“Veritas” navodi da je krivičnu prijavu koju su porodice ubijenih podnijele protiv četvorice “zengovaca” zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo u septembru 2006. godine uz obrazloženje “da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske, ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”.

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih, hrvatski sudovi su odbili “zbog zastare i nedostatka dokaza o sudjelovanju pripadnika HV-a u štetnom događaju, s tim da su porodice državi dužne naknaditi parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra”, podsjećaju iz Veritasa”.

U saopštenju se navodi da su neki od tih postupaka dospjeli i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest mjeseci između “posljednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahtjeva tom sudu.

Prema “Veritasovim” podacima, u Sisku i okolnim mjestima je u ljeto i jesen 1991. godine likvidirano najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od kojih 97 civila, među kojima 11 žena.

Od ukupnog broja likvidiranih, tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Godišnjica pogroma Srba u Sisku: Masakr pod maskom JNA

Zločini nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti koji su počinjeni 90-tih godina u Sisku


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top