Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

23 godine od masakra nad 13 pripadnika Vojske RS u Grbavici kod Brčkog (VIDEO)

U Grbavici kod Brčkog obilježene su 23 godine od stravičnog masakra nad 13 pripadnika Vojske RS iz ovog kraja. Zločin su počinili pripadnici tzv. Armije Republike BiH u čijem sastavu su bili komšije, muslimani iz Brčkog. Do danas, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Grbavica - parastos
Grbavica – parastos

Osmog marta 1993. godine, 13 srpskih borca iz Grbavice zarobljeno je u Boderištu kod Brčkog. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice izmasakrirani su, a zatim pobijeni.

Grbavičani već 23 godine čekaju pravdu.

„Pravde nema na vidiku, nešto se radi ali ja ni u ovo tužilaštvo ni u ovu pravdu ne vjerujem. Mislim da teško se išta može ovdje, u ovom trenutku reći po pitanju pravde. Ovo je zlo od ovog pravosuđa“, kaže Jovan Pudić iz Udruženje porodica poginulih i nestalih Brčko.

U Grbavici se 8. marta obilježava sjećanje na Srbe stradale u jednom od najstrašnijih zločina na području Brčkog.

„Voljeli bismo da se drugačije protokolarno obilježi ovaj dan u Brčko distriktu. I da se stradanje Srba, Grbavičana, na poseban način togadana obilježi i označi, i da nosioci vlasti u Brčko distriktu u većem obimu prisutvuju ovom događaju, pa neka poslije toga, ako neko želi na drugi način, da se odnosi prema ovome danu, a ima na to pravo neka to čini“, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

„Ti veliki kreatori politike na ovim prostorima, pokušavaju da falsifikuju istinu, i da tu falsifikovanu istinu, prikažu u istoriiji, da je jedino zločine činio srpski narod. Na žalost, zločina je mnogo ovdje činjeno od strane Muslimana i Hrvata, i to što više boli to su komšije, koje su zajedno žvijeli, i vjerujte da niko od njih, nije procesuiran i nije kažnjen za zločine koje su radili“, kaže Milenko Savanović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Sprske.

Predmet „Grbavica“, već više od decenije na putu je od vrata do vrata , od Tužilaštva Distrikta do Tužilaštva BiH. Ni na jednoj tužilačkoj adresi, niko nije procesuiran.

Odgovor uobičajen: nedostatak dokaza.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: