Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

23 GODINE NAKON STRADANjA U PREBILOVCIMA: Srpski vojnik Vlado Čolović sahranjen u Bileći

Datum objave: utorak, 13 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+

Vlado_Colovic_1
Ekshumacija Vlade Čolovića

Vlado Čolović, iz Malog Polja, Mostar, 1953, sahranjen je u subotu 10.oktobra u Bileći.

Vlado je stradao kao srpski vojnik 8. juna 1992, u blizini Hrama u Prebilovcima, u toku napada Hrvatske na Srbe u dolini Neretve. Samo dva dana ranije raspoređen u Klepce, gdje je bio teško ranjen 7. juna ujutro. Smatralo se da nije izašao živ iz Klepaca.

Na VHS snimku HOS-a koji je 8. juna 1992.godine napravio Sead Šejtanić, u okolini spomen crkve u Prebilovcima, jasno je vidljiv leš srpskog borca sa velikom ranom i oštećenjem čeone kosti.

Na tom snmku koji je još istog ljeta došao do Prebilovčana u Beogradu vidi se da je u crkvenom dvorištu bio veliki broj hrvatskih bojovnika, a u samoj crkvi je bio hrvatski oficir Zdenko Vego iz Čapljine.

Čuo se radostan žamor i pucnjava prije nego je snimljen leš srpskog vojnika.

Poslije nekog vremena pričalo se među Srbima da je ubijeni vojnik Vlado Čolović.

Na ovom linku možete da vidite fotografiju za koju upozoravamo da je uznemiravajućeg sadržaja.

Nije se znalo šta je bilo sa njegovim tijelom, a po snimku terena nije bilo lako da se poslije rata nađe bliža lokacija. Nepoznato je da li su o ovom slučaju nešto razgovarale nadležne srpske i hrvatske komisije. Jasno je da hrvatska strana nije otkrila gdje je sahranjen.

Nikakvih tragova o ovom događaju nije bilo sve do 29. maja ove godine. Otac Marko Gojačić, paroh čapljinski, obavestio je SND Prebilovce da je kod Hrama, prilikom kopanja temelja za budući konak iskpopana velika kost za koju je smatra da je ljudska.

Milenko Jahura, predsednik SND Prebilovci odmah je posumnjao da bi to mogli da budu posmrtni ostaci stradalog srpskog vojnika Vlada Čolovića. Preko fejsbuk kontakata sa čitavim slučajem je upoznat i Dalibor Čolović, sin stradalog Vlada.

Ubrzo su obavešteni i nadležni organi i 19. juna izvršena je eshumacija posmrtnih ostataka, u prisustvu brojne rodbine pok. Vlada i velikog broja mještana Prebilovaca, predstavnika tužilaštva, policije, Komisije za nestala lica RS, sudskih vještaka medicinske struke.

Vještačenje DNK potvrdila je da se zaista radi o Vladi Čoloviću i njegove kosti su poslije 23 godine od stradanja opojane i našle smirenje u srpskoj zemlji.

Izvor: Slobodna Hercegovina / SND Prebilovci

Vezane vijesti:

ISTINA OSLOBAĐA I LEČI – Jadovno 1941.

Procesuirati zločine nad Srbima u dolini Neretve – Jadovno …

Zločin u Prebilovcima je jedan od najsramnijih događaja u …

Hercegovina – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top