Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

21 godina od srpskog stradanja u hrvatskoj operaciji „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju (VIDEO)

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca na spomen ploču i spuštanjem cvijeća u rijeku Savu u Gradišci se obilježila 21 godina od srpskog stradanja u hrvatskoj operaciji „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju, u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Gradiška - most - Sava Foto: RTRS
Gradiška – most – Sava Foto: RTRS

Spuštanjem vijenaca u rijeku Savu sa sredine mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske završeno je obilježavanje 21 godine od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske operacije „Bljesak“ 1995.godine.

Obilježavanje je počelo pomenom za 283 poginulih ili nestalih Srba u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice. Hrvatska vojska je u operaciji „Bljesak“ prije 21 godinu napala sa 16.000 pripadnika, 15.000 žitelja zapadne Slavonije koje je branilo oko 4.000 vojnika Vojske Republike Srpske Krajine, i ta teritorija je bila pod zaštitom UN.

U operaciji „Bljesak“ 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Oko 1.450 pripadnika Vojske Srpske Krajine je zarobljeno. Hrvatski sudovi su sudili veliki broj Srba. U isto vrijeme niko iz hrvatskog vojnog vrha nije odgovarao za počinjene stravične zločine nad Srbina iz zapadne Slavonije.

Pored mnogobrojnih delegacija vijence na spomen ploču položio je ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan te generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić.

– U prijeratnom periodu u zapadnoj Slavoniji bilo je oko 121.000 Srba, a danas jedva ih živi oko 17.000, istakao je predsjednik udruženja prognanih Srba Zapadna Slavonija Krsta Žarković naglašavajući da i 21 godinu od progona malo urađeno na ljudskim pravima prognanih, prvenstveno boraca VRSK.

Ministar Savanović u svom obraćanju prisutne je podsjetio da su dešavanja od prije 21 godinu završnica ustaške ideologije protjerivanja srpskog življa sa prostora Hrvatske koji je započet tokom Drugog svjetskog rata

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

21 godina bez kazne za ubijene Srbe u „Bljesku“

Godišnjica stradanja Srba iz Zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine

Kad Hrvatska dostojanstveno proslavlja zločin

Obeležena godišnjica stradanja Srba u hrvatskom „Bljesku“

Vojna tajna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: