Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

20. godišnjica odlaska Drugog bataljona 11. Dubičke brigade u proboj Koridora

Koridor12.jpg

U Kozarskoj Dubici je obilježena 20. godišnjica od odlaska Drugog bataljona 11. Dubičke brigade Vojske Republike Srpske u proboj „Koridora života“.

U Spomen hramu Svete Petke je služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježju svim poginulim vojnicima sa područja opštine Kozarska Dubica.

U akciji probijanja koridora učestvovalo je više od 600 vojnika Drugog bataljona dubičke brigade, u ratnim dejstvima poginula su 43 vojnika, dok je 170 ranjeno.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da je ovo bataljon koji je imao posebno mjesto u sastavu Vojske RS jer je veoma često, mimo cjeline brigade, upućivan na borbene zadatke koje je svaki put izvršavao sa velikim uspjehom.

On je napomenuo da je ova jedinica na današnji dan upućena na zadatak ka koridoru gdje je provela najveći dio rata.

Osvrnuvši se na značaj Vojske Republike Srpske, Đokić je rekao da je ona bila prvi i nezamjenjivi faktor koji je dao doprinos odbrani RS i njenom uspješnom razvoju u ratnom i poslijeratnom perodu.

On je podsjetio da se nizom sličnih maniFestacija širom RS ove godine obilježava i 20 godina stvaranja RS i izrazio poštovanje vojnicima i starješinama 11. Dubičke brigade.

Tadašnji komadant Drugog bataljona 11. dubičke brigade Pantelija Ćurguz podsjetio je na impresivan ratni put 620 vojnika te jedice, zajedno sa dobrovoljcima i artiljerijskom podrškom, koji se pod konstantnim borbenim dejstvima kretao od Stanara do Broda.

„Nemjerljiv je doprinos Dubičana angažovanjem ovog bataljona u bitci života za proboj koridora, koja je bila presudna za opstanak srpskog naroda u RS, rame uz rame sa bitkom za odbranu zapadnokrajiških opština Srpske na samom kraju rata“, rekao je Ćurguz, koji je danas predsjednik Boračke organizacije RS.

 

Izvor: frontal

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: