fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

20 godina od Medačkog Džepa – zločin bez kazne

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/medacki-dzep9.9.jpg

– Danas se navršava 20 godina od akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu, kada je ubijeno 88 Srba, među kojima 17 žena. Hrvatska je nakon toga srpskoj strani predala 52 tijela, dok ranjenih i zarobljenih uopšte nije bilo, što nedvosmisleno ukazuje da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“. 

U „Veritasu“ podsjećaju da je general Unprofora /pod čijom je zaštitom bilo srpsko stanovništvo/ Žan Kot bio zaprepašten onim šta je zatekao poslije osmodnevnih borbi i u izvještaju je napisao da u selima kroz koja je prošao nije našao znake života ni ljudi, niti životinja i da je „razaranje potpuno, sistematsko i namjerno“.

Uprkos tome, navode u „Veritasu“, Ekspertska komisija UN je 28. decembra 1994. godine sačinila izvještaj o posljedicama akcije „Medački džep“ sa najneprofesionalnijim i najsramnijim prijedlogom da niko ne bude optužen za bilo koje ubistvo, mučenje i sakaćenje u toku operacije, jer niko nije identifikovan da je bio odgovoran za takve zločine.

Za zločine u srpskim selima Medačkog džepa Haško tužilaštvo podiglo je optužnice protiv hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je obustavljena istraga protiv generala Petra Stipetića.

Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine.

Predmet „Ademi-Norac“ Haški tribunal je, u septembru 2005. godine prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Hrvatska optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i pet vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

U toku glavnog pretresa 2009. godine čula su se svjedočenja, koja po načinu izvršenja zločina prevazilaze maštu najizopačenijih umova /o ljudima koji su rasporeni, nabijani na kolac i bacanju živih žena u plamen/ i prikazani su šokantni snimci izmasakriranih potpuno golih leševa poredanih u nizu od jedan do 51, navode u „Veritasu“.

Iz „Veritasa“ napominju je uprkos svemu tome Županijski sud u Zagrebu oslobodio Ademija svih optužbi.

Isti sud je komandanta operacije „Džep 93“ Mirka Norca tada proglasio krivim za nesprečavanje i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud 19. novembra 2009. smanjio na šest godina.

Odlukom Vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Rijeci od 14. jula 2010. godine Norcu su objedinjene kazne za ratne zločine nad Srbima u Gospiću i Medačkom džepu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Čim su se nakon dvije trećine izdržane kazne stekli formalno-pravni uslovi, Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa Hrvatske odobrila mu je uslovni otpust, uprkos protivljenju Tužilaštva i nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija. Norac se od 25. novembra 2011. godine nalazi na uslovnom otpustu.

U agresiji u selima oblasti Medački džep stradalo je 88 Srba, 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih je 26 bilo starije od 60 godina.

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živjelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti.

U septembru 2013. u Čitluku žive četiri, a u Počitelju tri stanovnika, dok je Divoselo pusto.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijest:

MEDAČKI DžEP

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: