Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

13 godina od smrti bivšeg predsednika: Milošević prvi upozorio na zlo koje preti svetu

Datum objave: ponedeljak, 11 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

Povodom 13 godina od smrti bivšeg predsednika: Kako je u Hagu branio Srbiju, sebe i celu planetu. U procesu stoleća govorio o predstojećoj eksploziji terorizma potpaljenoj na KiM

Slobodan Milošević / Foto M. Vukadinović
Slobodan Milošević / Foto M. Vukadinović

Nije osuđen za zločin i genocid. Nije svoj narod i otadžbinu opteretio overenim pečatom krivice. Nema tog pečata!

Slobodan Milošević predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, devedesetih, nije ostavio taj teret svom narodu, ali ga i dalje razapinju. Ne zbog njega samoga, već zbog ovovremenih srpskih lidera koji se sudaraju sa gotovo istim nemanima sa kojima se sudarao i on. Vreme u kojem je dobijao bitke, a rat, može se reći, još traje koincidira sa njegovim dobom. Njegova proročka upozorenja tek se otvaraju i sve je više onih koji u mozaiku njegove borbe slažu pločice koje ga oslobađaju bilo kakve krivice. Sve je više onih koji su spremni da posvedoče da je sopstveni život uložio u odbranu Srbije, njenog naroda i – sopstvenog.

– Ništa se, posle Miloševića, prema Srbiji nije promenilo. Oni koji ispostavljaju račune na istim su adresama, njihovi interesi su isti, posle Miloševića samo je odloženo rasparčavanje srpskih teritorija, a nisam sigurna da li će biti i naknadnih zahteva, posle samoproglašenja Kosova i Metohije, koje je pomogla takozvana međunarodna zajednica – kaže, za “Novosti”, Jelena Guskova, ruski stručnjak za Balkan. – Sa onim s čime se suočavao Milošević, suočavaju se i danas lideri u Srbiji. Važno je zaustaviti eroziju. A, pitam se, je li to moguće.

Trinaest je godina od Miloševićeve smrti u ćeliji Haškog tribunala, 11. marta 2006. godine. A, deceniju i po od početka suđenja pred Haškim tribunalom a koje su svetski mediji proglasili – procesom stoleća.

Ovaj proces u kome je nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije briljirao, vratio nas je u fokus njegove odbrane koja je zaokupila milione televizijskih gledalaca, širom sveta. Zaista je to bio svetski događaj broj jedan, ali slaba pouka za tadašnju vlast u Srbiji. “Novosti” u posedu imaju audio i video zapise sa tog procesa.

Izdvajamo, povodom ove godišnjice, tek nekoliko sekvenci koje Jelena Guskova navodi kao dokaz da su Srbija i njeno rukovodstvo pod konstantnim pritiskom da odustanu od Kosova i Metohije, ali u kasnijoj fazi i od drugih delova sopstvene teritorije. Milošević je, nalazimo u dokumentima, u prvom danu svoje odbrane pred Tribunalom, u februaru 2002. godine upozorio na stvaranje velike Albanije. Bio je eksplicitan da “nije više Tirana u ulozi glavnog kreatora velike Albanije, već je to Priština”. Ukazao je na porast terorizma na Kosovu i Metohiji, citirao je nemačke izvore da je “glavni ratni piroman, potpaljivač ratova u Jugoslaviji bila Nemačka, a Amerikanci su požar gasili benzinom”, kao što se to ponovilo i na Kosovu i Metohiji.

Slobodan sa suprugom Mirom 1996.
Slobodan sa suprugom Mirom 1996.

U potpunosti je razotkrio interese velikih sila u prekomponovanju zapadnog Balkana prema sferama uticaja moćnika. Do najsitnijih detalja je, tokom odbrane pred Tribunalom, približio svetskoj javnosti i posledice NATO agresije koja je usledila nakon predstave u Račku. Pobrojao je, u detalje, štete na imovini. Imenovao je ljudske žrtve, srpske i nealbanske, izračunao štetu nanetu srpskoj privredi, naveo koliko su pod bombama stradale kosmetske svetinje. Govorio je pred sudijama Tribunala gotovo tri dana.

Slobodan Milošević tokom suđenja u Hagu
Slobodan Milošević tokom suđenja u Hagu

– I šta se od tada promenilo, ponovo Srbiji prete ratom na Kosovu – kaže Jelena Guskova. – Najvažnije je taj rat izbeći. Najvažnije je sačuvati živote.

Jelena Guskova / Foto V. Danilov
Jelena Guskova / Foto V. Danilov

POMEN U POŽAREVCU

Udruženje “Sloboda”, koje čuva i neguje uspomene na delo Slobodana Miloševića, najavilo je da će danas na mestu na kome počiva Milošević biti položeni venci i cveće i dočekani poštovaoci iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Hiljade građana dosad je prošlo i poklonilo se spomeniku Miloševiću u Požarevcu, gde on počiva u porodičnom dvorištu njega i njegove supruge dr Mire Marković.

SAM SEBI PODIGAO SPOMENIK

Od prošle godine traje inicijativa građana da se Miloševiću u prestonici Srbije podigne spomenik. Brojne ugledne ličnosti i deo vladajućih partija podržali su ovu inicijativu, a Uroš Šuvaković, jedan od članova Udruženja “Sloboda”, smatra:

– Milošević je sam sebi, svojim delom, za života podigao spomenik.

Autor: MILENA MARKOVIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top