fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

12. APRIL 1999. DAN 20: NATO IZVRŠIO MASAKR NAD CIVILIMA-BOMBARDOVAN PUTNIČKI VOZ U GRDELIČKOJ KLISURI

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/voz-NATO.jpg

Dvadeseti dan krvave NATO agresije na SRJ započeo je stravičnim vazdušnim napadom  NATO aviacije na međunarodni putnički voz na pruzi Beograd-Solun u Grdeličkoj klisuri, 15 kilometara od Leskovca.

 

Voz se tom prilikom nalazio na železničkom mostu na Južnoj Moravi, a pogođen je sa dva projektila NATO alijanse. Treći i četvrti vagon su potpuno uništeni, dok su lokomotiva i prvi vagon u većoj meri poprilično oštećeni. Tačan broj ranjenih i poginulih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Tokom istrage pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Po nekim nezvaničnim informacijama najviše civila tokom čitave NATO agresije na SRJ poginulo je upravo u tom napadu.

Bio je to jedan od najgnusnijih napada na civilno stanovništvo tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, za koji predstavnici NATO pakta tvrde da je bio samo  obična „kolateralna šteta“, iako su vojni napadi na civilne objekte, naročito ako se u njima nalaze ljudi, strogo zabranjeni svim pravno obavezujućim aktima Organizacije Ujedinjenih nacija. Postavlja se pitanje da li će NATO zlotvori ikada odgovarati za ovo i sva druga zlodela, počinjena tokom agresije na jednu suverenu i samostalnu državu?

Bombardovanje je toga dana nastavljeno rušenjem industrijskog objekta „14. oktobar“ i gradske toplane u Kruševcu, dok je u Pančevu u ranim jutarnjim časovima bombardovana rafinerija nafte. Nekoliko sati kasnije NATO ponovo bombarduje fabriku „Crvena Zastava“ u Kragujevcu, a u Prištini na meti NATO bombi ovoga puta našla se šira okolina aerodroma Slatina, kojeg su „jahači apokalipse“ prethodnih nekoliko dana bombardovali više puta.

Agresija se nastavlja bombardovanjem rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, gde je oko 23 časa ozbiljno oštećena i vodovodna instalacija. Istovremeno u Somboru je po peti put bombardovano skladište „Naftagasa“.

Žestoke borbe i dalje se odvijaju na području Kosova i Metohije gde su, tokom napada NATO i OVK terorista na Košare, živote izgubili vojnik Branislav Negić i kapetan Krunoslav Ivanković.

Toga dana Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborila je nekoliko nemačkih izviđačkih letelica. Kako javljaju vojni stručnjaci to je jedan od najvećih uspeha naše vojne odbrane. Hvala svim junacima koji su učestvovali u odbrani Otadžbine!

 

Izvor: ZAVETNICI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: