fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„1. mart – crna strana istorije BiH, obilježavanje uvreda za srpske žrtve“

Predsjednik Asocijacije stvaralaca Republike Srpske Momčilo Krajišnik ističe da su nelegalni prvomartovski referendum o takozvanoj nezavisnosti BiH, kao i gnusno ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, te spaljena srpska zastava na Baščaršiji, 1. marta 1992. godine u Sarajevu, na neki način, negativno ostali zapisani u istoriji BiH.

Referendum - 01.mart Foto: RTRS
Referendum – 01.mart Foto: RTRS

– Prvi mart iz 1992. godine datum je koji sa mnogo primjedaba i kritika doživljavaju Srbi u BiH, i zbog negativnog preokreta, odnosno nelegalnog referenduma, kojim je na silu proglašena BiH kao nezavisna država, kao i zbog ubistva srpskog svata na Baščaršiji. Ustvari, to je već bio znak za početak rata u BiH – rekao je Krajišnik, koji je bio prvi srpski član Predsjedništva BiH i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Sigurno je, ističe on u izjavi Srni, da taj datum Srbi ne treba da slave jer to ne donosi nikakav oprost, već, naprotiv, podržava sve ono što je bilo negativno i što je bilo uzrok rata.

– S druge strane, bošnjačka strana bez ikakvog osnova je istorijski događaj proglašenja Republike Srpske, 9. januar, problematizovala i zloupotrijebila na Ustavnom sudu BiH i dovela u pitanje proslavu tog datuma u Republici Srpskoj – konstatuje Krajišnik.

Prema njegovim riječima, sve što dolazi od tih bošnjačkih političara koji na jeftin način kupuju poene u svom biračkom tijelu ne vodi dobru, niti će tako ostvariti svoje ciljeve, posebno ne stvaranje čvrste i snažne BiH, za koju se navodno deklarativno zalažu sve vrijeme.

– BiH kao složena državna zajednica može opstati samo saglasnošću sva tri naroda – poručio je Krajišnik.

On je izrazio iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do približavanja srpskih političara u BiH, od kojih neki, kako je primijetio, u posljednje vrijeme pokazuju sve više patriotizma prema Republici Srpskoj.

– Jedinstvo srpskog naroda treba biti usmjereno na očuvanju Republike Srpske, pravde i istine, i ne treba i nije usmjereno ni protiv koga. Smatram da i zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije kao i problematizovanje Dana Republike Srpske treba da vodi u logičnom smjeru, to jest da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da sjednu za isti sto i razmotre svoje prijedloge kako vide budući život u BiH – rekao je Krajišnik.

Ako zajedništvo svih u BiH može da funkcioniše, smatra on, onda je to u redu, ali ako ne može onda je bolje „miran razlaz nego stalna patnja u nesrećnom braku“.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum treba sprovoditi i afirmisati u njegovom izvornom obliku, tim prije jer su se sve njegove promjene desile na silu i bez uvažavanja i približavanja stavova zainteresovanih strana.

On je apelovao da se svi političari i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, ako zaista žele da BiH izvuku iz krize, konačno okrenu ekonomiji i socijalno-ekonomskim reformama i pronalaženju rješenja prihvatljivog za sve.

– Potrebna je samo dobra volja, odnosno da niko nikome u BiH ne nameće rješenja, kao i da se omogući entitetima da funkcionišu u punom kapacitetu i da budu autonomni – zaključio je Krajišnik.

KO SLAVI 1. MART – TAJ VRIJEĐA SRPSKE ŽRTVE

Za Republiku Srpsku apsolutno je neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao „dana nezavisnosti BiH“, jer je tog datuma ubijen srpski svat u Sarajevu Nikola Gardović, što je bio prvi teroristički akt i uvod u ratna dešavanja u BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić upozorava za Srnu da se Bošnjaci prema ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko odmakli od 1992. godine i početka ratnih sukoba, te da insistiraju na nečemu što je podijelilo BiH.

Stevandić podsjeća da je 1. marta 1992. godine ubijen Gardović, nakon čega su počeli krvavi sukobi u BiH.

– Za razliku od 9. januara 1992. godine, kada niko nije stradao, 1. marta ubijen je Gardović, čime su bila ugrožena osnovna prava srpskog naroda i počinjen prvi teroristički akt u BiH. Insistiranje na obilježavanju 1. marta je znak da za sada u BiH nije moguć bilo kakav kompromis – ističe Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocjenjuje da je ubistvo Gardovića u Sarajevu 1. marta 1992. godine bilo okidač za početak rata u BiH.

– Svi u BiH platili smo ogromnu cijenu nakon 1. marta 1992. godine. Srbi nikada neće priznati taj datum kao „dan nezavisnosti BiH“, a poslanički klub SNSD-a podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traži da obilježavanje 1. marta bude osporeno – naglašava Višković za Srnu.

On napominje da 1. mart ne smije biti obilježavan u institucijama BiH.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić ističe da Bonjšaci, obilježavanjem 1. marta, provociraju srpski narod u BiH.

– Ovaj datum je uvod u ratni sukob u BiH i zbog toga ga Srbi nikada neće obilježavati. Kada slave taj datum, Bošnjaci vrijeđaju sve srpske žrtve – navodi Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Skupštini Srpske Miroslav Brčkalo naglašava da se 1. mart, kao „dan nezavisnosti BiH“, nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

– Da živimo u uređenoj državi taj datum niko i nikada ne bi obilježavao, a Bošnjaci pokazuju da su po načinu razmišljanja još u prošlim vremenima. Srbe 1. mart asocira na krvoproliće, teroristički akt i ratne sukobe, a Bošnjake na „nezavisnost BiH“ – kaže Brčkalo.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić podsjeća da na nivou BiH nije usvojen zakon o praznicima i naglašava da Bošnjaci zloupotrebljavaju institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

– Republika Srpska ne može prihvatiti obilježavanje 1. marta kao „dana nezavisnosti“. Sa Bošnjacima se sigurno nikada nećemo saglasiti da ovaj datum bude zajednički praznik – navodi Jandrić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto, mahom muslimanskih i hrvatskih birača, glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan obilježava se kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je obilježavanje 1. marta kao takozvanog „dana nezavisnosti BiH“, za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo.

– Veoma su duboki razlozi za to i zbog toga 1. mart nema kapacitet da se obilježava da cijeloj teritoriji BiH, kao što se to sve vrijeme pokušava da nametne iz političkog Sarajeva i bošnjačkih političkih stranaka – rekao je Šarović.

On podsjeća da „BiH nema ni državne ni vjerske praznike regulisane zakonom na nivou institucija BiH, tako da svoja prava građani i vjernici crpe iz entitetskih zakona“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je Srni da 1. mart, koji se u dijelu BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom obilježava kao takozvani „dan nezavisnosti BiH“, srpski narod i on lično doživljavaju kao dan kada je 1992. godine počeo rat, kada je počela patnja svih građana u BiH, a posebno Srba.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra krajnje nedopustivim i neprihvatljivim licemjernu tendenciju većine sarajevskih političara koji insistiraju na tome da su Bošnjaci „vlasnici BiH i da ona pripada samo njima“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: Procesuirati odgovorne za referendum 1.marta 1992.

Ishodište genocida: 1. mart | Jadovno 1941.

Krvava srpska svadba u Sarajevu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: