Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“1. mart – crna strana istorije BiH, obilježavanje uvreda za srpske žrtve”

Datum objave: nedelja, 26 februara, 2017
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Asocijacije stvaralaca Republike Srpske Momčilo Krajišnik ističe da su nelegalni prvomartovski referendum o takozvanoj nezavisnosti BiH, kao i gnusno ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, te spaljena srpska zastava na Baščaršiji, 1. marta 1992. godine u Sarajevu, na neki način, negativno ostali zapisani u istoriji BiH.

Referendum - 01.mart Foto: RTRS
Referendum – 01.mart Foto: RTRS

– Prvi mart iz 1992. godine datum je koji sa mnogo primjedaba i kritika doživljavaju Srbi u BiH, i zbog negativnog preokreta, odnosno nelegalnog referenduma, kojim je na silu proglašena BiH kao nezavisna država, kao i zbog ubistva srpskog svata na Baščaršiji. Ustvari, to je već bio znak za početak rata u BiH – rekao je Krajišnik, koji je bio prvi srpski član Predsjedništva BiH i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Sigurno je, ističe on u izjavi Srni, da taj datum Srbi ne treba da slave jer to ne donosi nikakav oprost, već, naprotiv, podržava sve ono što je bilo negativno i što je bilo uzrok rata.

– S druge strane, bošnjačka strana bez ikakvog osnova je istorijski događaj proglašenja Republike Srpske, 9. januar, problematizovala i zloupotrijebila na Ustavnom sudu BiH i dovela u pitanje proslavu tog datuma u Republici Srpskoj – konstatuje Krajišnik.

Prema njegovim riječima, sve što dolazi od tih bošnjačkih političara koji na jeftin način kupuju poene u svom biračkom tijelu ne vodi dobru, niti će tako ostvariti svoje ciljeve, posebno ne stvaranje čvrste i snažne BiH, za koju se navodno deklarativno zalažu sve vrijeme.

– BiH kao složena državna zajednica može opstati samo saglasnošću sva tri naroda – poručio je Krajišnik.

On je izrazio iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do približavanja srpskih političara u BiH, od kojih neki, kako je primijetio, u posljednje vrijeme pokazuju sve više patriotizma prema Republici Srpskoj.

– Jedinstvo srpskog naroda treba biti usmjereno na očuvanju Republike Srpske, pravde i istine, i ne treba i nije usmjereno ni protiv koga. Smatram da i zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije kao i problematizovanje Dana Republike Srpske treba da vodi u logičnom smjeru, to jest da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da sjednu za isti sto i razmotre svoje prijedloge kako vide budući život u BiH – rekao je Krajišnik.

Ako zajedništvo svih u BiH može da funkcioniše, smatra on, onda je to u redu, ali ako ne može onda je bolje “miran razlaz nego stalna patnja u nesrećnom braku”.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum treba sprovoditi i afirmisati u njegovom izvornom obliku, tim prije jer su se sve njegove promjene desile na silu i bez uvažavanja i približavanja stavova zainteresovanih strana.

On je apelovao da se svi političari i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, ako zaista žele da BiH izvuku iz krize, konačno okrenu ekonomiji i socijalno-ekonomskim reformama i pronalaženju rješenja prihvatljivog za sve.

– Potrebna je samo dobra volja, odnosno da niko nikome u BiH ne nameće rješenja, kao i da se omogući entitetima da funkcionišu u punom kapacitetu i da budu autonomni – zaključio je Krajišnik.

KO SLAVI 1. MART – TAJ VRIJEĐA SRPSKE ŽRTVE

Za Republiku Srpsku apsolutno je neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao “dana nezavisnosti BiH”, jer je tog datuma ubijen srpski svat u Sarajevu Nikola Gardović, što je bio prvi teroristički akt i uvod u ratna dešavanja u BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić upozorava za Srnu da se Bošnjaci prema ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko odmakli od 1992. godine i početka ratnih sukoba, te da insistiraju na nečemu što je podijelilo BiH.

Stevandić podsjeća da je 1. marta 1992. godine ubijen Gardović, nakon čega su počeli krvavi sukobi u BiH.

– Za razliku od 9. januara 1992. godine, kada niko nije stradao, 1. marta ubijen je Gardović, čime su bila ugrožena osnovna prava srpskog naroda i počinjen prvi teroristički akt u BiH. Insistiranje na obilježavanju 1. marta je znak da za sada u BiH nije moguć bilo kakav kompromis – ističe Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocjenjuje da je ubistvo Gardovića u Sarajevu 1. marta 1992. godine bilo okidač za početak rata u BiH.

– Svi u BiH platili smo ogromnu cijenu nakon 1. marta 1992. godine. Srbi nikada neće priznati taj datum kao “dan nezavisnosti BiH”, a poslanički klub SNSD-a podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traži da obilježavanje 1. marta bude osporeno – naglašava Višković za Srnu.

On napominje da 1. mart ne smije biti obilježavan u institucijama BiH.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić ističe da Bonjšaci, obilježavanjem 1. marta, provociraju srpski narod u BiH.

– Ovaj datum je uvod u ratni sukob u BiH i zbog toga ga Srbi nikada neće obilježavati. Kada slave taj datum, Bošnjaci vrijeđaju sve srpske žrtve – navodi Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Skupštini Srpske Miroslav Brčkalo naglašava da se 1. mart, kao “dan nezavisnosti BiH”, nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

– Da živimo u uređenoj državi taj datum niko i nikada ne bi obilježavao, a Bošnjaci pokazuju da su po načinu razmišljanja još u prošlim vremenima. Srbe 1. mart asocira na krvoproliće, teroristički akt i ratne sukobe, a Bošnjake na “nezavisnost BiH” – kaže Brčkalo.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić podsjeća da na nivou BiH nije usvojen zakon o praznicima i naglašava da Bošnjaci zloupotrebljavaju institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

– Republika Srpska ne može prihvatiti obilježavanje 1. marta kao “dana nezavisnosti”. Sa Bošnjacima se sigurno nikada nećemo saglasiti da ovaj datum bude zajednički praznik – navodi Jandrić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto, mahom muslimanskih i hrvatskih birača, glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan obilježava se kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je obilježavanje 1. marta kao takozvanog “dana nezavisnosti BiH”, za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo.

– Veoma su duboki razlozi za to i zbog toga 1. mart nema kapacitet da se obilježava da cijeloj teritoriji BiH, kao što se to sve vrijeme pokušava da nametne iz političkog Sarajeva i bošnjačkih političkih stranaka – rekao je Šarović.

On podsjeća da “BiH nema ni državne ni vjerske praznike regulisane zakonom na nivou institucija BiH, tako da svoja prava građani i vjernici crpe iz entitetskih zakona”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je Srni da 1. mart, koji se u dijelu BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom obilježava kao takozvani “dan nezavisnosti BiH”, srpski narod i on lično doživljavaju kao dan kada je 1992. godine počeo rat, kada je počela patnja svih građana u BiH, a posebno Srba.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra krajnje nedopustivim i neprihvatljivim licemjernu tendenciju većine sarajevskih političara koji insistiraju na tome da su Bošnjaci “vlasnici BiH i da ona pripada samo njima”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: Procesuirati odgovorne za referendum 1.marta 1992.

Ishodište genocida: 1. mart | Jadovno 1941.

Krvava srpska svadba u Sarajevu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top