fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Парастос и помен на српским стратиштима

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jama.jpg

Код Шаранове jаме на Велебиту служен jе парастос jадовничким жртвама поводом Дана сjећања на Јадовно 1941. године, а недалеко одатле на мjесту логора и данас налази гробница из коjе нису ексхумирани посмртни остаци 1.300 Срба и 200 Јевреjа.

Парастос су служили свештеници Горњо-карловачке и Бањалучке епархиjе, коjем су, осим потомака и поштовалаца жртвама, присуствовали и представници власти Републике Српске.

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић рекао jе да се након парастоса око 150 потомака и поштовалаца жртава упутило jадовничком мученичком стазом, дугом око седам километара, до мjеста некадашњег логора Јадовно, гдjе jе служен помен жртвама. На том мjесту jе 2012. године постављен часни крст освештан у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

„Ту се и данас налази гробница са посмртним остацима 1.300 Срба и 200 Јевреjа побиjених краjем августа 1941. године. Они до данас нису
ексхумирани“, рекао jе Басташић и додао да jе у протеклих пет година покренуто више инициjатива да би то било урађено.

Током дана организована jе и посjета Мемориjалном центру „Никола Тесла“ у Смиљану, гдjе jе мjесни свештеник предочио краћи историjат о цркви у коjоj jе служио Теслин отац и у коjоj jе крштен чувени српски научник.  Уз цркву се налази  девастирано православно гробље, а данас у Смиљану нема ниjедне српске породице. Басташић истиче да се уз цркву налази и костурница, у коjоj су посмртни остаци 530 побиjених Срба 1941. године, коjа jе у протеклом рату девастирана. Он jе додао да jе костурница сада покривена мермерним плочама на коjима нема ниjедног слова о томе шта таj обjекат представља.

Дан сjећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на наjсвирепиjи начин убиле више од 40.000, углавном Срба и Јевреjа, обиљежава се пету годину заредом.

Поводом тога синоћ jе у Плашком одржана промоциjа књиге „Јадовничка голгота свештенослужитеља Српске православне цркве 1941. године“, аутора jереjа Драгана Шућура. Промоциjи jе присуствовало више од 120 посjетилаца, међу коjима су били млади људи из Бањалуке и Београда. Обиљежавање се наставља вечерас у Плашком гдjе ће бити одржано предавање „Моjе Јадовно“, а завршава сутра светом архиjереjском литургиjом у храму Ваведења Пресвете Богородице.

Басташић jе истакао да потомци и поштоваоци жртава овом приликом нису били у прилици да обиђу све диjелове комплекса логора
Госпић-Јадовно-Паг jер jе за то потребно више дана.

„Нисмо имали времена да одемо у Метаjну, насеље на острву Пагу, гдjе jе био први логор за жене и дjецу, ни на мjесто логора Слана,
Максимовића штале нити жељезничку станицу jер би за то требало седам дана, а тешко би да би за то хрватске власти имале разумиjевања“, каже Басташић.

Извор: РТРС и https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

29.06.2013. Јадовно – Дан сjећања 

22.06.2013. – Бања Лука:Парастос и комеморациjа Јадовничким Мученицима

Парастос и комеморативни скуп жртвама Јадовна

Паг jе велико стратиште

Наjава: ДАНИ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО 1941-2013.

Дођите на Јадовно 29. jуна 2013.

24. 06. 2012. – Јадовно – Дан сjећања

Јадовно  26. jун 2011. Другo обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941. – Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: