Каргановић: Неприхватљиво повећавање броја жртава у Сребреници

Stefan-Karganovic

У Сребреници се догодио тежак ратни злочин у којем је стријељано неколико стотина ратних заробљеника и сви који су у њему учествовали треба да буду кажњени, али је неприхватљиво повећавање броја жртава и квалификација тог злочина као геноцида, сматра предсједник Историјског пројекта „Сребреница“ Стефан Каргановић.

Поводом изласка књиге “Сребреница: Фалсификовање историје”, он је рекао да група аутора на кратак и јасан начин излажу разлоге зашто сматрају да је званична прича о Сребреници лажна, а први разлог је што у Сребреници није било 8.000 жртава.

„Ако жртве дефинишемо као ратне заробљенике који су били стрељани, то се десило, али је настрадало неколико стотина људи и то је страшан злочин, али није геноцид“, рекао је Каргановић.

У Сребреници је, тврди он, било неколико хиљада погинулих, од којих је већина погинула током повлачења 28. дивизије Армије РБиХ из Сребренице према Тузли послије 11. јуна.

„Нису сви били поредани уза зид и стрељани, што је веома битно. Та лица мешају са жртвама да би се добио што већи број“, истакао је Каргановић.

Друга ствар коју аутори књиге „Сребреница: Фалсификовање историје“ доводе у питање јесте правна квалификација геноцида.

„Нисмо убеђени да је то доказано, не видимо елементе који иду у прилог тој тези и зато је оштро критикујемо“, рекао је Каргановић, који је један од аутора књиге.

Као разлог пласирања приче о Сребреници, аутори наводе да је Америци и НАТО-у био потребан разлог да тада војно интервенишу у БиХ, а за касније интервенције изговор им је био да „избјегну нову Сребреницу“.

У књизи се критикују “мејнстрим” медији и аналитичари са запада, јер избјегавају да разматрају значајне масакре над српским цивилима зато што се не уклапају у причу о „демонским Србима“.

Каргановић је синоћ у „Београдском културном клубу“ одржао предавање о теми „Сребреница: Фалсификовање историје“, гдје је и представљена истоимене књига која се састоји од прилога десет домаћих и страних истраживача, међу којима су историчари, адвокати, новинари и други стручни сарадници.

У књизи се критикују преовлађујућа гледишта у вези са догађајима у Сребреници.

Књига је објављена у сарадњи са београдским недјељником „Печат“, и читаоци овог часописа ће, уз купљени број од 29. јуна, добити књигу на поклон.

 

 

Извор: срна