Вучић: Србија и Италија граде добре односе

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија и Италија градити најближе односе на основу историјског пријатељства и заједничке будућности.

tl_files/ug_jadovno/img/novosti/2014/vucic.jpg

Откривању спомен-плоче присуствовали су представници дипломатског кора и верских заједница


"Веома сам захвалан италијанској влади и народу на поштовању које показују према Србији и српском народу, а ми ћемо своју захвалност увек умети да покажемо", рекао је Вучић на комеморацији поводом стогодишњице Првог светског рата на италијанском војном гробљу у Београду.

Вучић и италијански амабасадор у Србији Ђузепе Манцо открили су том приликом спомен-плочу палим италијанским борцима у Првом светском рату.

Манцо је подсетио да је италијанска морнарица крајем 1915. и почетком 1916. године пребацила у Италију и тиме спасила 260.895 српских војника који су касније учествовали у коначној победи савезника.

Према речима италијанског амбасадора, од 1.603 италијанска војника сахрањена на Новом гробљу многи су погинули раме уз раме са српским војницима које су претходно спасавали.

"Ова спомен плоча служи да се не препустимо забораву и да се не понове грешке из прошлости", рекао је Манцо.

Додао је да постоје два начина да се одају почаст погинулима у рату
- тишина и сећање.

Премијер Вучић је казао да се "о овом великом догађају с краја 1915. и почетка 1916. године у Србији мало зна и да се о њему не учи у школама делимично због захлађења односа између Југославије и Италије након 1918. године због Далмације и Истре, а делом и због тога што не негујемо нашу традицију".

"Између Срба и Италијана постоји не вишедеценијско, већ вишевековно пријатељство, и то никакво прикривање чињеница није могло да сакрије или ублажи", навео је српски премијер.

Вучић је захвалио италијанском амбасадору због тога што је са неколико Срба из Рима допринео да се научи нешто о заједничкој историји и продуби пријатељство два народа.

 
Извор: VESTI ONLINE

 

Везане вијести:

Велики рат – Некажњени геноцид и неодмерени степен кривице (4) Правда није извршена

Академик Живојиновић: Кајзер је желео рат, а не Срби

Вилхелм Други: Ударити на Србију без оклевања