ВЕСЛАЧКА ЕКСПЕДИЦИЈА У ЧАСТ СТОГОДИШЊИЦЕ ПРЕЛАСКА АЛБАНИЈЕ

Веслачи кренули на експедицију дугу 1500 километара
Веслачи кренули на експедицију дугу 1500 километара

У част стогодишњице преласка Албаније, из Београда је испраћена веслачка експедиција, у оквиру које ће веслачи веслати 1.500 километара око Балканског полуострва, од града Кавале до Крфа, гдје ће Српској кући предати захвалницу "У знак предака за будућа поколења".

Веслаче је испред Веслачког клуба "Црвена Звезда" на Ади Циганлији на ову веслачку експедицију испратио принц Александар Други Карађорђевић, који је покровитељ овог веслачког клуба. 

Веслачи који су се одважили на овај подухват у част стогодишњице преласка Албаније су Предраг Трипковић, Негован Спасић, Јован Мемедовић, Милош Ајздековић и Драган Челебић, саопштено је из канцеларије Карађорђевића. 

"Поносан сам што ће чланови клуба који је под мојим покровитељством учествовати у овом спектакуларном спортском догађају. Веома ми је драго што ће на овако леп начин представљати Србију у мисији повезивања земаља нашег региона", рекао је принц Александар. 

Под притиском велике аустроугарско-њемачке и бугарске офанзиве, Врховна команда српске војске 24. новембра 1915. године одлучила је да се трупе војске повуку преко Црне Горе и Албаније на Јадранско море. 

"Албанска голгота" је устаљен назив за повлачење Српске војске и прогнаних цивила преко завијаних планина Албаније и Црне Горе, након инвазије Централних сила, на челу са Аустроугарском, на Србију, у зиму 1915/16. током Првог свјетског рата. 

Једини пут српској војсци и избјеглицима према савезницима и јадранској обали водио је преко албанских планина. 

Ово повлачење је текло у више колона из правца Метохије ка обали Јадранског мора, гдје су Савезничке команде организовале транспорт бродовима и прихват до безбједносних одредишта, грчких острва у Јонском мору, Италији и сјеверној Африци. 

Процјењује се да је више десетина хиљада војника и цивила страдало током повлачења, од посљедица рањавања и исцрпљености. 

Након опоравка, око 150.000 припадника Српске војске се прикључило савезничким трупама на Солунском фронту, у јуну 1916. године, гдје су вођене тешке борбе све до краја рата и коначног ослобођења Србије.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Неустрашива Јелена у борби са Бугарима и Аустроугарима

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈЕ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Срби из Босне и Херцеговине у вртлогу Првог свјетског рата

Први свјетски рат - Јадовно 1941.