У МОСКВИ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА "СОЛУНЦИ ГОВОРЕ"

tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/solunci_govore.jpgБАЊАЛУКА, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Представа "Солунци говоре", документарна драма Антонија Ђурића, представљена је публици у Москви у оквиру фестивала "Златни витез".

Млади глумци из Републике Српске и Србије извели су представу пред пуном салом театра "Модерн", а међу публиком је било и Срба који живе и раде у Москви, саопштено је из Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Током представе руска публика се упознала са најтежим тренуцима српске историје 1914. и 1915. године.

Ова историјска драма рађена је у копродукцији академија умјетности из Бањалуке и Београда и као таква је и позвана на фестивал "Златни витез", гдје представља и Србију и Републику Српску.

Комад, настао поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, представљао је Републику Српску и Србију у конкуенцији шест земаља.

Конкуренција у такмичарском дијелу програма фестивала "Златни Витез" је изузетна, а наступају најеминентнија позоришта из Русије и Европе.

Фестивал је почео 25. новембра и трајаће до 5. децембра.

Представа "Солунци говоре" премијерно је изведена у Бањалуци у априлу, а потом и у Београду и од тада се игра на репертоару београдског Народног позоришта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Нови Сад 14. и 22. октобар: Програм обележавања 100 ...

Антоније Ђурић: Подсећање на стогодишњицу ... - Jadovno 1941.

Антоније Ђурић: Чујеш ли Србине, вапај отаџбине!? - Jadovno ...

НТОНИЈЕ ЂУРИЋ: СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА