"Стојте галије царске"

Светигора и Друштво српско - руског пријатељства са благословом Његове Светости Патријарха Иринеја остварују спектакл поводом обележавања 100. год. од почетка Првог светског рата, који ће бити одржан 17. септембра у Сава Центру у 20 часова.


Путоваћемо копном и морем, пловићемо до Крфа, а по повратку у Србију славићемо највећу победу поносне српске војске, и пробудићемо памћење на све оне који осташе по далеким гробљима плаве гробнице, Зејтинлика, Гучева, Колубаре… Васкрснути нашим памћењем и захвалношћу, и најомиљенијим песмама и због тога и они ће бити са нама.

На овом путовању предводиће нас Војвода Мишић (МИША ЈАНКЕТИЋ), Дарја Каробкина и Флора Сандес (Катарина Радивојевић, Маријана Шовран..) Војвода Степа (Лепомир Ивковић), Милунка Савић ( Јелена и Ивана Жигон), чувене болничарке, мајор Гавриловић (Небојша Кундачина), Макензи (Мргуд Радовановић, а СВЕТУ улогу Србије тумачиће гусларка БОЈАНА ПЕКОВИЋ, победница на такмичењу «Ја имам таленат». Застрашујућу аустријску војску одплесаће прваци света у савременом плесу - дрим тим Ла луна из Јагодине, а највеће изненађење спектакла биће тумач улоге руског цара НИКИТА МИХАЛКОВ.

Ово је само део нашег великог тима глумишта, и балета! Очекујемо и гошћу - прима балерину чувеног Маринског театра из Петрограда које ће тумачити улогу Надежде Петровић, која ће плесати на оргиналну музику НИНОСЛАВА АДЕМОВИЋА. Наш спектакл о Великом рату под насловом СТОЈТЕ ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ окупиће више од 200 учесника! Окупила их је својом уметничком снагом аутор спектакла ИВАНА ЖИГОН.

Надамо се да ћете доживети незаборавно уметничко ходочашће! Биће то сказаније које ћете памтити, биће то спектакл посвећен памћењу

 

Извор: Сава Центар

Везане вијести:

Први свјетски рат

СТОГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ

Зејтинлик: Последња веза са уснулим пуковима

Век "Марша на Дрину"