ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА И БРАНИЧЕВО У ВЕЛИКОМ РАТУ"

Мултимедијални пројекат Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918
Мултимедијални пројекат Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918

БАЊАЛУКА, 23. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Банском двору у Бањалуци вечерас је одржана презентација мултимедијалног пројекта "Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918", који се састоји од монографије, документарног филма и изложбене поставке.

Директор Историјског архива Пожаревац Јасмина Николић рекла је новинарима да су у монографију и остале сегменте овог пројекта уврштени архивски документи и фотографије из фундуса овог архива, Војног архива Министарства одбране Србије, Војног музеја и програмског архива Радио-телевизије Србије. 

Она је истакла да је изложбена поставка подијељена на двије цјелине, од којих прва обухвата Србију у Првом свјетском рату, а друга град Пожаревац и Браничево. 

Николићева је додала да су посебни занимљиви документи и фотографије о Браничеву под бугарском окупацијом од 1916. до 1918. године. 

"Други дио изложбе представља живот грађана Пожаревца и Браничевског округа под бугарским терором, док је у првој целини први пут приказана савезничка штампа из тог времена", навела је Николићева. 

Директор Архива Републике Српске Душан Поповић рекао је новинарима да је промоција овог пројекта организована у оквиру обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата. 

"То је још један од доприноса у сарадњи Српске и Србије која приказује праву истину о страдању српског народа и голготи коју је прошао у Првом свјетском рату и још један од доприноса расвјетљавању истине о том времену да би се затворила уста, нарочито Западу, када дају разне алузије на истину о Првом свјетском рату", нагласио је Поповић. 

Након презентације монографије, приказан је документарни филм "Србија и Браничево у Великом рату", који је добитник награде на Међународном филмском фестивалу војно-патриотског филма у Русији, у конкуренцији више од 300 остварења тог жанра из цијелог свијета.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НОВА САЗНАЊА О УЛОЗИ ВАТИКАНА