ПРЕДСТАВЉЕНО КЊИЖЕВНО СТВАРАЛАШТВО "МЛАДЕ БОСНЕ"

Промоција књиге Споменица Младе Босне у Источном Сарајеву
Промоција књиге Споменица Младе Босне у Источном Сарајеву

Отварањем изложбе "Књижевно стваралаштво Младе Босне" у Источном Сарајеву је настављена манифестација "Дани Владимира Настића", која се одржава као знак сјећања на овог великог пјесника.

Приређивачи изложбе, библиотекари Матичне библиотеке Источно Сарајево Бранислава Милошевић и Ивана Ерић, истакле су да су овом изложбом жељеле представити дјеловање Младобосанаца, које није само историјско, него и књижевно. 

"Књижевно стваралаштво `Младе Босне` свједочи да су Младобосанци првенствено били књижевници који у потрази за новим модерним књижевним изразом трагају за критичном оригиналношћу и стварају само себи својствен израз бунтовништва из кога се рађа идеја слободе", навела је Милошевићева током отварања изложбе. 

Она је рекла да се непосредно пред почетак Првог свјетског рата у БиХ појавила група образованих младих људи који по узору на Алексу Шантића, Петра Кочића и Владимира Ћоровића пишу и објављују своје прве пјесничке, прозне и критичке радове. 

Међу њима су се издвајали Владимир Гаћиновић, који је јасно показивао свој став против аустроугарске окупације, затим пјесник, књижевни критичар, преводилац и зачетник српског футуризма Димитрије Митриновић, те пјесник и критичар Милош Видаковић. 

"Животи појединих пјесника, попут Данила Илића који је погубљен 1915. године као непосредни организатор Сарајевског атентата, те Драгутина Мраса који је исте године као добровољац погинуо код Ћуприје, били су кратки и трагични. Због тога њихово књижевно стваралаштво није имало времена да потврди своје праве књижевне способности", нагласила је Милошевићева. 

Изложба је подијељена у неколико тематских цјелина са изабраним фотографијама и прилозима из часописа "Босанска вила" које пружају низ информација о Младобосанцима, њиховом животу и стваралаштву. 

"Изложба је посвећена књижевности Младобосанаца с намјером да се скрене пажња и на мало заборављене пјеснике који су заузимали истакнуто мјесто у добу у којем су живјели и стварали, те оставили печат своје поетичке самосвијести и егзистенције", рекла је Ерићева. 

Према њеним ријечима, овом овом изложбом желе да упознају младе генерације са неправедно запостављеним пјесницима чији је основни циљ био уједињење и ослобађање српског народа од аустроугарске окупације. 

Главне одлике њиховог стваралаштва јесу култ мучеништва, родољубља, жртвовање и борбеност, истакнуто је на отварању изложбе. 

Након отварања изложбе, у Културном центру Источно Сарајево представљена је и двотомна књига са више од 1.800 страница "Споменица `Младе Босне` 1914-2014", коју је приредио академик Војислав Максимовић. 

Максимовић је рекао новинарима да ова књига има вишеструку намјену да се поводом 100 година Сарајевског атентата врате сјећања на једну изузетну генерацију. 

"Надам се да ће у овој гомили докумената садржаних у двије књиге бити довољно материјала да се могу одбацити многе неправедне и нетачне тврдње о `Младој Босни", нагласио је Максимовић. 

Досадашњи суд о Младобосанцима, Сарајевском атентату и почетку Великог рата, безмало је иронија своје врсте, сматра уводничар на промоцији, професор књижевности Божо Тепавчевић. 

"Књига прецизније дефинише овај догађај, самим тим јер је Сарајевски атентат само открио злу намјеру дрске освајачке политике", рекао је Тепавчевић. 

Он је нагласио да су Младобосанци више били литерати, него револуционари, те додао да "постоји истина да писци собом носе узрок за промјену, те да писац није велики ако не руши собом наметнуте истине. Они мијењају живот у позитивном смислу". 

"У вртоглавици силе историје, Младобосанци су написали значајна књижевна дјела и храбро су стајали пред убицама слободе. Зато мислим да је ова књига можда најбољи споменик који се могао подићи Младобосанцима", истакао је Тепавчевић. 

"Споменицу `Младе Босне` 1914-2014" објавиили су Српско културно просвјетно друштво "Просвјета" Пале и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести:

СОКОЛИ И МЛАДА БОСНА - Jadovno 1941.

пред новосађанима "млада босна и сарајевски ... - Jadovno 1941.

СУТРА У МОСТАРУ ИЗЛОЖБА О "МЛАДОЈ БОСНИ" - Jadovno ...

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "БРАНИО САМ МЛАДУ БОСНУ" - Jadovno ...